Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche Taycan Cross Turismo: Elektrokombi

Predobrazom nového modelu sa stal koncept Mission E Cross Turismo z roku 2018.

Nemecká automobilka Porsche ukázala svetu novú karosársku verziu svojho vlajkového elektrického modelu Taycan. Taycan Cross Turismo je však priestrannejší model s offroadovými prvkami, pohonom všetkých kolies a vzduchovým podvozkom.

Predobrazom čerstvého modelu Tyacan Cross Turismo sa stal koncept Mission E Cross Turismo z roku 2018, od ktorého sa prekvapivo líši skôr názvom ako dizajnom. Z kolmého predného pohľadu od seba jednotlivé verzie prakticky nerozoznáte. Taycan Cross Turismo má oproti prvej verzii predovšetkým inak riešenú respektíve tvarovanú zadnú časť vozidla. Vďaka tomu sa zväčšil priestor pre cestujúcich na zadných sedadlách a tým aj celkový priestor pre batožinu.

Batožinový priestor má udávaný objem 405 litrov, ktorý však po sklopení zadných sedadiel môže narásť až na 1171 litrov. Taycan Cross Turismo tak chce byť praktickejším variantom tohto elektromobilu. Aj preto je k dispozícii špeciálny strešný nosič až na tri bicykle alebo strešný box. Výkon ani napriek väčším rozmerom nový Taycan nestratil. Zvládne rýchlosť až 200 km/h, pričom na trhu sa objaví vo viacerých verziách so zrýchlením na stovku už za 2,9 s a dojazdom až 456 km na jedno nabitie.

Ďalšou výhodou novinky je možnosť dokúpenia offroadového balíčku, ktorý pridá modelu prvky pre jazdu na nespevnených cestách. Tyacan Cross Turismo získal lepšiu svetlú výšku o 30 mm a pridáva aj špeciálne klapky na nárazníkoch a prahoch pre lepšiu ochranu karosérie. Už štandardný jazdný mód Gravel (šotolina) však prispôsobuje nastavenie vozidla na cestách s neštandardným povrchom. Pri vyšších rýchlostiach zase vozidlo naopak znižuje svetlú výšku pre lepšie obtekanie vzduchu okolo karosérie.

Ponuka motorov už je v čase uvedenia na trh bohatá. Vo všetkých prípadoch platí, že sú poháňané všetky štyri kolesá. Taycan Cross Turismo má teda vždy dva elektromotory, jeden pri každej náprave. Štandardom tohto modelu sú tiež veľké batérie s kapacitou 93,4 kWh, rovnako ako v úvode spomínaný vzduchový podvozok. Základom je Taycan 4 Cross Turismo s výkonom 280 kW, ktorý však vďaka funkcii „overboost“ môže krátkodobe vzrásť až na 350 kW.

Taycan 4S Cross Turismo má 360 kW (resp. až 420 kW), Taycan Turbo Cross Turismo potom 460 kW (až 500 kW) a napokon vrcholný model Taycan Turbo S Cross Turismo je tiež naladený na 460 kW, avšak s „overboostom“ poskytne až 560 kW. Taycan Cross Turismo sa začne predávať v priebehu leta 2021. Najväčší záujem o túto verziu sa očakáva od klientov z USA, Veľkej Británie, Nórska, Holandska a Nemecka. Ceny v Nemecku štartujú na čiastke 93.635 eur vrátane dane.

-jj-, zdroj a foto: Porsche, Uncrate, Designmag

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov