Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jazdíte do Poľska? Pozor na zmenu predpisov!

1. júna 2021 znamená začiatok novej éry v histórii poľskej cestnej dopravy. V tento deň dôjde k zmene vzťahu chodec vs. vodič. Priblížiť sa tak chcú EÚ. Zmien je však viac.

Nový zákon má vstúpiť do platnosti 1. júna 2021. Pôvodne to malo byť iba 14 dní od jeho oznámenia.
Európske údaje ukazujú, že Poľsko je jednou z najnebezpečnejších krajín EÚ pre chodcov. Na milión obyvateľov ročne zomrie pri nehodách 22 ľudí peších. Európsky priemer je zhruba 10.

Podľa nových predpisov budú mať chodci, ktorí vstúpia na priechod pre chodcov alebo ešte len budú na neho vchádzať, prednosť pred vozidlami (okrem električiek). Toto ustanovenie prinúti vodičov znížiť rýchlosť v blízkosti priechodov pre chodcov.

Veľká slovenská revolúcia v predpisoch

To však neznamená, že chodci budú môcť od 1. júna 2021 robiť všetko. Nové predpisy okrem doslovne povedaného privilégia zakazujú aj používanie telefónu alebo iného elektronického zariadenia pri vchádzaní alebo prechádzaní cez cestu alebo trať a na priechode pre chodcov – spôsobom, ktorý obmedzuje možnosť pozorovania situácie na ceste, trati resp. prechod pre chodcov . Chodci sa preto pred vstupom na priechod budú musieť ubezpečiť, že vidia situáciu na ceste a sú sami viditeľní. Ustanovenie, ktoré zakazuje chodcom vstúpiť priamo pred idúce vozidlo, zostáva nezmenené. Našťastie… Podobné alebo ešte silnejšie predpisy pre chodcov fungujú v mnohých krajinách západnej Európy už roky.

Ono to neznie zle, lenže ak by to chceli spraviť aj u nás, prišli by na to, že značné množstvo priechodov pre chodcov je v nevyhovujúcom stave. Nie sme striktní odporcovia posilnenia práva chodcov, ale musí byť tomu náležite prispôsobená aj infraštruktúra.

STOP-ka. Fakty, rady, mýty a úvahy

Rýchlosť rovnaká cez deň ako v noci

Možno ste nevedeli, ale Poľsko ako jediná krajina mala v noci v zastavanom území obce rozdielne rýchlostné limity. Cez deň to bolo 50 km/h, v noci 60 km/h – od 23:00 do 05:00 h. Od 1. júna má byť maximálna povolená rýchlosť v zastavaných oblastiach (pokiaľ značky neurčujú inak) 50 km/h. Nie som dvakrát zástanca tohto opatrenia, mne osobne sa celkom pozdávalo, lebo v noci je minimálna premávka vozidiel a aj ľudí a teda aj riziko vzniku nehody je podstatne nižšie. Unifikácia je však silnejšia…

Ďalšie zmeny

Novela, zavádza aj minimálnu vzdialenosť od vozidla pri jazde po rýchlostnej ceste alebo diaľnici. Táto vzdialenosť je vyjadrená na moje počudovanie v metroch. Je to vždy polovica z rýchlosti prevedená na metre. To znamená pri 140 km/h to je 70 m, pri 120 to je 60 m a podobne. Pri predchádzaní toto pravidlo ale platiť nebude. Každopádne si myslím, že vzdialenostné hodnoty sú horšie, nakoľko sa vzdialenosť odhaduje horšie ako čas . U nás je bezpečná vzdialenosť na diaľnici charakterizovaná ako minimálne taká vzdialenosť, ktorú vozidlo prejde za dve sekundy; ak ide o motorové vozidlo kategórie M3, N2 alebo N3, vzdialenosť, ktorú prejde za tri sekundy.

Foto: Archív

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov