Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Máte auto, ktoré je vyradené z evidencie a chcete na ňom jazdiť? Žiaden problém!

Na dvoroch, v garážach, či v stodolách sa sem-tam ukrývajú poklady, ktoré však majú jeden problém. Nemajú platné papiere...

Máte aj vy doma starý motocykel so starými „ŠPZkami“, starý príves so starými „ŠPZkami“, na ktorom sa v minulosti z rôznych dôvodov nevymenili „ŠPZky“ za tabuľky s evidenčným číslom? Takéto vozidlo bolo zo zákona automaticky vyradené z evidencie vozidiel, vozidlo stratilo schválenie na prevádzku v cestnej premávke a nebolo ho možné prevádzkovať v cestnej premávke. Alebo máte doma staré auto, ktoré bolo v minulosti vyradené z evidencie a podľa vtedy platnej legislatívy a v čase vyradenia vozidla takéto vozidlo nepodliehalo povinnému zrecyklovaniu?

Je tu riešenie, o ktorom veľa ľudí ani len netuší

Dlho predlho nebola žiadna cesta, ako z toho von a auto zachrániť. Od 20. mája 2018 vstúpil do platnosti nový zákon č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý umožňuje opätovne schváliť jednotlivé vozidlo na prevádzku v cestnej premávke, ak už raz v evidenciách bolo.

K opätovnému schváleniu jednotlivého vozidla je potrebné mať doklad o vyradení vozidla z evidencie vozidiel alebo pôvodné doklady k vozidlu. Ak takýto doklad nemáte, ale máte k vozidlu pôvodné doklady vozidla (technický preukaz vozidla), je potrebné z týchto dokladov na základe pôvodnej „ŠPZky“ si na orgáne Policajného zboru (dopravnom inšpektoráte) vyžiadať doklad orgánu Policajného zboru o vyradení vozidla z evidencie vozidiel, prípadne o takýto doklad môžete požiadať aj e-mailom Prezídium Policajného zboru odbor dokladov a evidencii (ode.ppz@minv.sk).

Listáreň: LPG a STK

Následne s vozidlom absolvujete kontrolu originality, technickú kontrolu a emisnú kontrolu. Ak bude vozidlo vyhodnotené ako „spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke“, môžete požiadať okresný úrad odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií o opätovné schválenie jednotlivého vozidla.

Znie to pomerne jednoducho. Neviem s určitosťou povedať, či to je fakt taká prechádza ružovou záhradou, ale keď áno, tak sme len radi.

Zdroj: MINDOP

Foto: Sita

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov