Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Listáreň: LPG a STK

Vaša otázka

Dobrý deň, volám sa Andrej a pred polrokom som si po radách kamarátov kúpil svoje prvé ojazdené auto na LPG. Doteraz som vždy uprednostňoval naftu. Auto má skoro 10 rokov, pred piatimi rokmi bolo dovezené zo zahraničia a mňa teraz čaká STK. Potrebujem nejaké dokumenty od LPG alebo nepotrebujem vôbec nič? Jeden kamarát tvrdí to a druhý ono. Tak kde je pravda? Ďakujem.

Andrej

Prečo využiť autorizovaný servis?

Naša odpoveď

Dobrý deň,

pri technickej kontrole môžu nastať dva prípady. Prvý nastáva vtedy, keď bolo vaše vozidlo pred piatimi rokmi dovezené už splyňovacím zariadením a systém máte zapísaný v papierovej časti osvedčenia o evidencii vozidla. V sekcii úradné záznamy vozidla by ste mali mať zapísaný systém LPG, vrátane značky a homologizačných čísel jednotlivých komponentov, akými sú napríklad reduktor, riadiaca jednotka alebo nádrž. Ak to všetko máte zapísané v osvedčení o evidencii, nepotrebujete žiaden dodatočný dokument k úspešnému absolvovaniu technickej kontroly.

Iná situácia nastáva vtedy, keď bola zástavba systému LPG realizovaná až po dovoze auta na Slovensko. Vtedy musíte predložiť protokol o montáži plynového zariadenia, ktorý vám mal dať predchádzajúci majiteľ auta. Ak vám ho nedodal, overte si montáž systému prostredníctvom stránky www.datagas.sk a požiadajte konkrétnu dielňu o vydanie opisu predpísaného formulára. Ak dielňa medzičasom zanikla, existujú určité postupy, ako sa môžete k protokolu dopracovať.

Ešte podotknem, že predtým, ako sa vyberiete na pracovisko technickej kontroly, overte si aj platnosť certifikátu plynovej nádrže. Má predpísanú životnosť 10 rokov a zvyčajne ju nie je možné predĺžiť. Musí sa jednoducho vymeniť za novú.

S úctou

Marek Pauco

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov