Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Budeme mať nové, opravené cesty a nie je to vraj vtip!

Aspoň tak tvrdí tlačová správa z dielne Ministerstva dopravy SR. Ako všetci dobre vieme, plánov už bolo veľa. A od plánu, k realizácii cesty resp. diaľnice to u nás trvá, hmm počkajte si, približne 14 rokov! Že neveríte? Tak si pozrite časovú os nižšie.

Takže opäť raz nám ťahajú medové motúziky po pod nos. Ale veď populistické reči treba, veď čo trápi každého motoristu? A čo sa to teda udialo posledné dni? Vláda na svojom rokovaní schválila pre rezort dopravy zásadný dokument – Zoznam investičných priorít. Na jeho základe sa bude riadiť príprava, výstavba aj údržba cestnej infraštruktúry nasledujúce desaťročie. Cieľom je, aby cestné projekty robili na základe reálnych dopravných potrieb Slovenska, nie na základe politických sľubov a lobingu.

„Zoznam investičných priorít sme intenzívne pripravovali spolu s Útvarom hodnota za peniaze od môjho nástupu do funkcie. Je zásadný nielen preto, že je jednou zo základných úloh v Programovom vyhlásení vlády, ale najmä preto, že na jeho základe budeme môcť transparentne a predvídateľne pripravovať cestné projekty, čo je dôležité pre stavebný trh a všetkých obyvateľov Slovenska,“ vysvetlil minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Zoznam vyše stovky projektov vznikol na základe analytických výpočtov a tvrdých dát. Analytici ÚHP pri posudzovaní jednotlivých projektov brali do úvahy kritériá ako dopravná intenzita, spoločenská priorita, teda aký vplyv bude mať dokončený projekt na nezamestnanosť a tiež pomer nákladov a prínosov. Osobne však mám niekedy pocit, a to sa fakt nechcem nikoho výrazne dotknúť, ale realita a potreby sa tabuľkou, štatistikou a pod. nedá vždy hodnoverne popísať. Tu vám prinášame zoznam TOP priorít dohľadnej doby.

  1. I/51 Levice, obchvat
  2. I/66 Huncovce – Kežmarok,
  3. D3 – Žilina Brodno – Kysucké Nové Mesto
  4. D3 – Oščadnica – Čadca Bukov,
  5. R4 – Lipníky – Kapušany
  6. I/66 Poprad – Huncovce
  7. D1 – Turany – Hubová
  8. D3 – Kysucké Nové Mesto – Oščadnica
  9. Rekonštrukcia 1323 km ciest I.
  10. Rozšírenie D1 Senec – Trnava
  11. D1 – Dargov – Pozdišovce
  12. D1- Pozdišovce – Sobrance
  13. D1 – Bidovce – Dargov
  14. (I/66) – Šahy, obchvat

Na základe tohto zoznamu priorít vznikne v krátkom čase záväzný harmonogram, v ktorom bude pri jednotlivých projektoch vyčlenená aj finančná čiastka na realizáciu aj časová následnosť. Pri príprave harmonogramu už berú do úvahy okrem tvrdých analytických dát aj pripravenosť projektov. Harmonogram bude známy po schválení štátneho rozpočtu.

Čože, cesty bez dopravných značiek?!

Ministerstvo dopravy si od týchto dokumentov sľubuje okrem transparentného rozhodovania o jednotlivých cestných stavbách aj ich efektívnejšie a plynulejšie financovanie. Čo prispeje k rýchlejšiemu budovaniu cestnej a diaľničnej infraštruktúry.

Lenže čo by chceli  bežní ľudia? V prvom rade chcú bezpečnosť a plynulosť a cesty bez jám a lepšiu zimnú údržbu. Sám som napr. veľmi zvedavý, akým spôsobom sa posunie cena za kilometer stavby diaľnice pri tomto megatransparentonom a megarýchlom stavebnom procese.

Ale na čo si kaziť deň, pustite si aspoň pesničku zo života…

Zdroj: Min.dop

Foto: Archív + NDS

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov