Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Čože, cesty bez dopravných značiek?!

Viete si predstaviť cesty bez značiek? Desiatky rokov zaužívané symboly by už jednoducho na cestách neboli. Je to možné? Veruže je. Je to však aj rozumné?

Vývoj autonómnych áut je poriadne rozbehnutý. Každým rokom príde nový vyspelejší model, ktorý toho zvládne viac, ako jeho predchodca. Autonómnosť má veľa výhod, ale aj veľa nevýhôd. Dnes sa pozrieme len na jednu spornú oblasť. Je ním absencia dopravného značenia. Autonómne autá totiž nebudú potrebovať žiadne dopravné značky. Za všetkým bude stáť konektivita.

Kedy by to malo byť? Vo Veľkej Británii na to budú pripravení už vraj v roku 2027. Prezradila to správa od firmy Zenzic, ktorá vsádza na rýchly rozvoj autonómnych áut na Britských ostrovoch.

Podľa spoločnosti FleetNews správa uvádza, že nové technológie CAM (prepojená a automatizovaná mobilita) eliminujú potrebu značiek, pričom vodiči zo Spojeného kráľovstva uvidia „nahé diaľnice“ už v roku 2027.
Generálny riaditeľ firmy Daniel povedal: „Sme v období dramatických spoločenských a ekonomických zmien. Doprava je potrebuje zmenu a čoskoro sa tak aj stane vďaka novým technológiám spojenými s konektivitou a automatizáciou, a to vrátane digitálnej infraštruktúry, ktorá zmení tvár britských diaľnic. Cieľom koncepcie „nahej diaľnice“ je priniesť hospodárske výhody z hľadiska miestnej a vnútroštátnej efektívnosti, ako aj konkrétne výhody pre verejnú mobilitu vrátane zvýšenej bezpečnosti a lepšieho smerovania prostredníctvom centralizovanej komunikácie s vodičmi.“

Každopádne je tu problém. A dosť vážny. Rok 2027 je za rohom. A autonómnosť bežných áut je stále na míle vzdialená od želaného stavu. Ako prinútia majiteľov starých áut na zmenu? Jednoduchým zákazom? Nuž, vyzerá to tak… Firma tvrdí, že týmto systémom sa budú dať ročne ušetriť milióny. A ako vieme, peniaze hýbu svetom.

Popravde, ťažko mi to je hodnotiť. Mám z toho strach, nakoľko tých pár rokov môže zbehnúť ako voda. O všetkom bude rozhodovať počítač, na všetko nás bude počítať upozorňovať… Bez počítača nebudeme vedieť ísť ani cez cestu. Čo však bezpečnosť a ochrana rizikových dát? Čo keď sa systém náhodou (resp. útokom) zblázni?

Ako to vidíte vy?

 

Foto: Sita

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov