Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford pracuje na predvídaní dopravných nehôd

Automobilka Ford vyvíja nový digitálny nástroj, ktorý by mal predvídať miesta možného vzniku dopravných nehôd na základe dát z automobilov a z prvkov cestnej infraštruktúry, vybavených online pripojením.

Konzorcium vedené spoločnosťou Fordem pracuje inovatívnom prediktívnom nástroji, ktorý by mohol zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky najmä v uliciach miest. Pracuje s údajmi získavanými z automobilov a z prvkov cestnej infraštruktúry vybavených online pripojením. Každý rok zahynie na cestách po celom svete 1,3 miliónu ľudí – to znamená približne 3700 denne. Dopravné nehody predstavujú celosvetovo ôsmu najčastejšiu príčinu úmrtia.

Nový nástroj od automobilky Ford usiluje na základe údajov z online automobilov, z inteligentných prvkov dopravnej infraštruktúry aj miestnych úradov o predvídanie pravdepodobných miest dopravných nehôd aj ich primárnych príčin. Úrady môžu na základe týchto informácií prijať preventívne opatrenie a upraviť najviac rizikové lokality. „Už čoskoro bude každé nové auto permanentne online a my v tom vidíme príležitosť k výraznému zníženiu počtu dopravných nehôd a j ich obetí,“ uviedol Jon Scott, šéf projektu City Insights.

Ford na projekte spolupracuje s okresným úradom kniežatstva Oxfordshire, firmou Vivacity Labs, s prednými akademikmi z univerzity v Loughborough a rovnako s londýnskou mestskou organizáciou Transport for London. Cieľom je vyvinúť technologické riešenie prospešné pre úrady aj verejnosť po celom svete. Iniciatíva teraz získala finančnú podporu od britského vládneho fondu Innovate UK.

Ford už má za sebou rozsiahli výskum potenciálnych bezpečnostných prínosov prediktívnej analytiky a vozidiel vybavených stálym pripojením k internetu. V lete spustia v Oxfordshire a v Londýne nový 18-mesačný projekt, do ktorého sa zapojí až 700 osobných a úžitkových automobilov. V priebehu projektu budú analyzované podrobné telematické údaje z tejto flotily (pozn. okrem iného používanie brzdového a plynového pedálu či uhol natočenia volantu) a tiež dáta z až 25 inteligentných senzorov, slúžiacich k zaznamenávaniu a vyhodnocovaniu cestnej premávky.

Senzory od spoločnosti Vivacity Labs, ktorá sa špecializuje na umelú inteligenciu, rozpoznávajú pomocou algoritmov strojového učenia situácie, pri ktorých takmer došlo k dopravnej nehode. Dokážu analyzovať pohybové vzorce zraniteľných účastníkov cestnej premávky aj automobilov bez online pripojenia. Všetky dáta zo senzorov sú anonymizované a videozáznamy sa likvidujú priamo pri zdroji. Vyššia bezpečnosť premávky teda v tomto prípade nie je vykúpená narušením súkromia.

Analýzu dát z celého projektu povedie Stredisko výskumu bezpečnosti cestnej premávky pri univerzite v Loughborough, zatiaľ čo okresný úrad kniežatstva Oxfordshire sa zameria na praktické využitie výsledkov výskumu v záujme zvýšenia bezpečnosti premávky. Projekt nadväzuje na dva úspešné experimenty z Londýna, pri ktorých analytici a dátoví vedci z Ford Mobility identifikovali nebezpečné miesta a dali miestnym úradom konkrétne podnety na zlepšenie na základe rozboru viac než milióna míľ (približne 1,6 milióna km) najazdených automobilmi vybavenými permanentným online pripojením.

Spomínané odporučenia siahali od inštalácie kamier, ktoré zaznamenávajú prejazdy svetelnej signalizácie na červenú, cez presekanie vegetácie brániacej vo výhľade či zmenu umiestnenia dopravného značenia až po úpravu povrchu vozovky. Organizačná zložka Ford Mobility obdobne spolupracuje rovnako aj s úradmi v nemeckom meste Kolín nad Rýnom a v španielskej Valencii.

-jj-, zdroj a foto: Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov