Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Peugeot: Nová platforma pre elektromobily

Skupina PSA , ktorá má svoju fabriku aj na Slovensku, prejde v najbližších piatich rokoch v rámci podpory rozvoja e-mobility postupne z dvoch platforiem určených pre rôzne druhy pohonu (multi-energy) na dve 100% elektrifikované platformy.

Nová platforma eVMP bude slúžiť ako základ pre širokú škálu elektromobilov segmentov C a D. eVMP ponúkne vynikajúci výkon s dojazdom až 650 km (cyklus WLTP) a kapacitu 50 kWh na meter rázvoru. Podľa skupiny PSA je z hľadiska relevantnosti jej ponuky rozhodujúcim faktorom byť v dokonalom súlade s rozvojom trhu elektrických vozidiel. Vozidlá segmentov C a D, od hatchbackov po SUV, ktoré sa na trh v rôznych regiónoch sveta dostanú počnúc rokom 2023, tak budú využívať už túto novú výkonnú platformu eVMP „Electric Vehicle Modular Platform“.

Platforma eVMP v sebe koncentruje všetky technické know-how skupiny PSA. Vďaka optimalizovanej architektúre sa bude k uložení batérie využívať celá podlaha, celková energia uložená od batérie pritom bude 60 až 100 kWh. Platforma je vďaka kapacite 50 kWh na meter rázvoru referenciou na trhu s elektromobily a v závislosti na karosérii zaistí plne elektrický dojazd od 400 do 650 km (cyklus WLTP). Na niektorých trhoch budú na základe tejto modernej elektrickej platformy ponúkané aj hybridné deriváty, aby bolo možné poskytnúť riešenia prispôsobené každej potrebe mobility kdekoľvek na svete.

Účinnosť eVMP spočíva okrem vysokej úrovne technického výkonu tiež v optimalizácii nákladov na výskum, vývoj a výrobu. To sa podarilo dosiahnuť použitím určitých podzostáv a existujúcich výkonných batériových modulov. Okrem toho prešiel analýzou aj výrobný proces s cieľom dosiahnuť maximálnej synergie s existujúcimi nástrojmi v továrniach skupiny PSA, čo umožnilo obmedziť investície. Podľa rovnakého princípu výroby vlastných elektrických súčastí dopĺňa táto platforma komponenty vyvinuté a vyrábané v rámci skupiny PSA alebo so spoločnými podnikmi na výrobu elektromotorov či iných častí.

Skupina PSA touto platformou eVMP opäť preukazuje svoju schopnosť inovovať a vyvíjať najmodernejšie a cenovo dostupné technológie pre svojich zákazníkov, a to aj vďaka úsporám, ktoré umožnili výrazné zníženie investícií do výskumu, vývoja aj výroby,“ povedal Nicolas Morel, riaditeľ pre výskum a vývoj v skupine PSA, ktorý súčasne dodal: „Táto globálna platforma umožní ponúkať vozidlá, ktoré budú maximálne ohľaduplné k životnému prostrediu, budú reagovať na vývoj očakávaní našich zákazníkov a zaručia potešenie z jazdy aj bezpečnosť na palube, hodnoty, ktoré sú dnes základom reputácie našej skupiny.“

-jj-, zdroj a foto: PSA Groupe

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov