Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ako sa vyrovnať s prvou policajnou kontrolou?

Dopustili ste sa priestupku alebo vás zastavili v rámci kontroly? Zastaveniu policajnou hliadkou sa z dlhodobého hľadiska nevyhnete. Prvýkrát to môže byť riadne adrenalínová záležitosť. Prečítajte si naše tipy, ako zvládnuť situáciu.

„Tenkrát poprvé,“ hovoria naši bratia Česi. Ak už sedávate za volantom, asi ste tých „poprvé“ už v živote zažili niekoľko. Niektoré vám zdvihnú adrenalín v zlom, iné v dobrom. Jedno je však isté. Na to svoje skutočné „tenkrát poprvé“ nezabudnete. Preto vám prinášame niekoľko tipov, ako si svoje prvé stretnutie s policajtmi neskôr nevyčítať. Než budete čítať ďalej, nezabúdajte na fakt, že najlepšou prevenciou je nedať policajtom dôvod vás zastaviť.

Dobrý deň, viete, čoho ste sa dopustili?

Touto alebo podobnou vetou sa často začína typická policajná kontrola. Policajti ju radi používajú ako psychologický manéver. Vaše prípadné priznanie im totiž ušetrí prácu a povinné dokazovanie skutočnosti. Navyše, ak sa náhodou priznáte aj k niečomu, o čom ani nevedeli, dáte im peknú čerešničku na vrch. Našou radou teda je, aby ste si svoj priestupok nechali s dávkou pokory vysvetliť. Ak si naozaj nie ste vedomí svojho priestupku, vypýtajte si slušne aj dôkaz o jeho spáchaní. Na druhej strane, ak ste niečo vyparatili, určite nevystrkujte rožky. Na priznanie a oľutovanie pochybenia môže policajt pri udeľovaní sankcie prihliadnuť.

Covid-19: Koniec objektívnej zodpovednosti?!

Doklady majte vždy pri sebe

Ak chcete, aby vaša kontrola prešla v poriadku, je potrebné, aby ste mali pripravené všetky doklady potrebné na vedenie motorového vozidla. Ak ich nemáte, je to priestupok navyše. Policajt si od vás vždy vypýta vodičský a osvedčenie o evidencii vozidla. Ak by však chceli byť dôslední, majú oprávnenie od vás požadovať aj občiansky preukaz, potvrdenie o PZP a pri starších autách aj o EK a TK. Ak ste však vodič z povolania, budete potrebovať aj iné doklady či listiny.

Nevyskakujte

Pri pive môžete počuť rôzne príbehy o tom, ako arogancia dokázala zastrašiť policajta alebo o tom, ako naňho niekto nahučal pre jeho nekompetentnosť. Vyskakovať na policajta však rozhodne nie je dobrá stratégia. Policajti si len robia svoju robotu a v princípe väčšina z nich sú milí a chápaví, na ktorých by ste jednoducho nemali vyskakovať už len z morálnych dôvodov. Okrem ľudského aspektu je tu však aj praktický. Verte tomu, keď nie ste expert na právo a dopravné predpisy, tak každý policajt pozná zákon lepšie ako vy, a tak vás môže ľahko na niečom nachytať, ak sa mu zachce. Buďme k sebe ľudskí.

Slovák – mula či otrok…

Podpisujte len, keď…

Podpísaním poučenia na mieste a riešením priestupku v blokovom konaní sa vzdávate práva sa odvolať. To znamená, že síce zaplatíte na mieste pokutu a máte pokoj, ale už priestupok nemôžete napadnúť na súde. Vy ako vodič musíte s blokovou pokutou súhlasiť. Ak nesúhlasíte, zákon pozná ďalšie možnosti, ako uplatniť sankciu, a tam podpisovať nemusíte nič. Policajt jednoducho do listiny poznačí, že ste odmietli podpísať záznam a postúpi priestupok na správne konanie. Spravidla vás bloková pokuta vyjde podstatne lacnejšie ako tá v správnom konaní, a preto sa oplatí. Akceptovať by ste ju však mali iba vtedy, ak ste si istí, že ste priestupok spáchali, prípadne ste videli aj dôkaz. Inak si môžete neskôr nadávať. Tiež si však zrátajte, či sa vám cesta a čas strávený pri správnom orgáne oplatí.

Tvrdenie proti tvrdeniu

(Ne)zastavenie na STOP-ke alebo (ne)používanie mobilného telefónu počas jazdy sú priestupky, ktoré za určitých podmienok môžu skončiť v dôkaznej núdzi vo váš prospech. Dnes síce policajti používajú dokumentačné prostriedky rôzneho typu, ktoré túto možnosť minimalizujú, ale stále tu je.. Ani náhodou vám nechceme naznačiť, že nemusíte zastavovať na STOP-ke alebo, že si môžete ťukať do telefónu, koľko chcete. Nerobte to. Ak sa tak už však stane, vypýtajte si od policajtov dôkaz. Dobrými argumentačnými schopnosťami sa z pokuty „vyrapujete.“ Je to však veľmi riskantný krok s neistým výsledkom.

Covid-19: Koniec objektívnej zodpovednosti?!

Poznajte zákon

Zákon o cestnej premávke 8/2009 prikazuje vodičom, ako sa majú správať pri vedení vozidla. Zákon o policajnom zbore 171/1993 a niektoré ďalšie upravuje oprávnenia a povinnosti policajta. Oba spomenuté zákony sú voľne dostupné na internete, a tak odporúčame venovať čas ich naštudovaniu.  Okrem toho, čo na ceste smiete a nesmiete sa totiž môžete dozvedieť aj to, čo pri výkone kontroly smie alebo nesmie policajt. V prípade, že poznáte tieto pravidlá, váš priestupok to síce nijak nezmyje, ale nedodržanie niektorých predpisov zo strany policajta môže viesť k procesnej chybe a následnému vyhláseniu dôkazu za neplatný.

 

Text: Dávid Schun,

foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov