Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Komplexná recyklácia batérii? Fínska výzva

Spoločnosti Fortum, BASF a Nornickel plánujú vo fínskom meste Harjavalta spustiť prepracovaný systém recyklácie li-ion batérií. Cieľom je recyklovať staršie li-ion batérie a extrahovať z nich kovy ako je nikel, kobalt či mangán.

Spomínané vzácne kovy potom pôjdu znovu do obehu, čím sa znížia nároky na ich novú ťažbu. Spolupráca všetkých troch spoločností je veľmi úzka. BASF stavia juhovýchodne od mesta Pori, v Harjavalte, svoju prvú továreň na výrobu katódových materiálov pre európsky automobilový trh. Fortum – fínska energetická spoločnosť, nedávno vďaka akvizícii spoločnosti Crisolteq dokázala zvýšiť recyklovateľnosť li-ion batérií z 50 % na 80 %. Ruská spoločnosť Norilsk Nickel (Nornickel) má neďaleko novej továrne BASF niklovú a kobaltovú rafinériu.

Zástupcovia značky BASF podpísali dlhoročnú tržnú dohodu so spoločnosťou Nornickel o dodávke kľúčových surovín. „Súčinnosť spoločností BASF a Nornickel vytvára platformu, ktorá prepojí potenciál a úsilie dvoch lídrov v oblasti produkcie surovín, technológií aj výroby batériových materiálov a BASF umožní bezkonkurenčný prístup k niklu a kobaltu,“ povedal Jeffrey Lou, viceprezident Battery Materials spoločnosti BASF. BASF sa tak približuje dosiahnutiu svojej vízie, ktorou je nárast dojazdovej vzdialenosti elektromobilu na jedno nabitie zo súčasných 300 na 600 km.

A to všetko s polovičnou veľkosťou batérie pri dvojnásobnej životnosti a znížením doby nabíjania na 15 minúť. To všetko chcú stihnúť do roku 2025. „Uzatvorenie dohody s BASF nás veľmi teší. Tvorí totiž dôležitý prvok širšej stratégie spoločnosti Nornickel, ktorá chce hrať zásadnú úlohu na globálnom trhu s batériovými materiálmi,“ dodal Sergej Batechin, viceprezident pre predaj, nákup a inovácie spoločnosti Nornickel. Výstavba prevádzky v Harjavalte je súčasťou viacfázového investičného plánu vo výške 400 miliónov eur, ktorý BASF zverejnila vlani.

BASF jeho prostredníctvom podporuje agendu EÚ v otázke akumulácie energie. Podľa zástupcov spoločnosti BASF by európske firmy urobili chybu, ak by do elektromobility neinvestovali, pretože by zrejme premárnili príležitosť, akú ponúkali v 80. rokoch minulého storočia počítače, v 90. rokoch internet a v poslednom desaťročí napríklad fotovoltaické panely. Štatistiky výrobcov hovoria jasne. Predaj elektromobilov za posledných šesť mesiacov vzrástol vo všetkých európskych krajinách, pričom niekde atakoval hranicu 40,3 %.

-jj-, zdroj: BASF

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov