Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla s miliónovou métou, jubilantom Model Y

Americká automobilka Tesla dominuje na trhu s elektromobilmi. Značka vizionára Elona Muska nedávno oznámila, že už vyrobila milión vozidiel do zásuvky, pričom tým jubilejným exemplárov bol červený Model Y.

Tesla uviedla na trh svoj prvý elektromobil s názvom Roadster v roku 2008. V tom čase zrejme ani najväčší optimisti a priaznivci značky neočakávali, že o tucet rokov sa z tohto startupu stane globálny líder v oblasti elektromobilov. V súčasnosti má vo svojom výrobnom portfóliu štyri typy áut – Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3 a najnovšie Tesla Model Y.

A práve Model Y sa koncom marca dostane k svojim prvým zámorským zákazníkom. Asi ani netreba zdôrazňovať, že žiadnej automobilke na svete sa zatiaľ vyrobiť milión elektromobilov nepodarilo. Tesla tak dokonca prekonala aj čínsku konkurenciu vrátane značky BYD. Horná hranica výrobnej kapacity spoločnosti Tesla sa dnes pohybuje okolo 480.000 vozidiel ročne a zrejme sa bude v najbližších mesiacoch ešte ďalej zvyšovať.

Dôvod je rozširovanie výrobného procesu v Gigatovárni 3 v Šanghaji a zahájení stavby Gigatovárne 4 neďaleko Berlína. Berlínska továreň má začať vyrábať ďalšie elektromobily Model Y a Model 3 už na budúci rok, pričom plánovaná výrobná kapacita sa rozrastie až na 500.000 exemplárov ročne. V prvom kvartáli tohto roku vyrobila Tesla už 106.550 kusov elektromobilov.

-jj- zdroj: Tesla a Elon Musk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov