Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Citroën AMI – Mestský elektromobil pre dvoch

Dvaja? Aké krásne je byť dvaja…?“ V malom dvojmiestnom elektromobile Citroën AMI si svojho partnera užijete do sýtosti. Podľa francúzskej automobilky by práve takto malo vyzerať vozidlo do mesta, ktorému nechýba „urban-style.“

Elektromobil AMI je možné šoférovať od 14 rokov a nepotrebujete na to ani vodičský preukaz. Minimalistický, no súčasne extravagantný dizajnový jazyk, výrazné prvky typické pre Citroën a hlavne ekonomická dostupnosť sú jeho prednosti. Plne elektrické vozidlo sa bude dobíjať zo zásuvky a absolvuje asi 70 km na jedno nabitie. Model vychádzajúci z už skôr oznámeného konceptu sa má objaviť uliciach európskych miest už na jar.

Citroën koncipuje svoje AMI namiesto automobilu ako štvorkolku, čo umožňuje zníženie veku pre riadenie a nie je nutné vlastniť klasické vodičské oprávnenie. Obmedzení je hneď niekoľko a to rýchlosť na maximálne 45 km/h a celková konštrukcia auta, ktorá najskôr nikdy neprerastie kompaktné tvary. Naopak, AMI by mohlo byť náhradou za veľmi častou jazdu SUV v jednej osobe po zaplnených mestských uličkách.

Napomôcť tomu má jednoduché ovládanie, elektrické nabíjanie zo zásuvky, veľmi osobitý design exteriéru aj interiéru a predovšetkým nízke náklady. Zatiaľ vo Francúzsku je naplánovaný mesačný poplatok za požičanie vo výške len 20 eur. K dispozícii bude v krajine galského kohúta aj krátkodobé požičanie po minútach za 0,26 eur na minútu. Začína nová doba pre osobnú prepravu a toto bude jedna z isto obľúbených mobilných alternatív. Autá vo veľkých mestách sa podľa odborníkov budú už častejšie požičiavať a „šérovať“.

-jj-, zdroj a foto: Citroën

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov