Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prelomový Rolls Royce Cullinan

Rolls Royce Cullinan prináša toľko noviniek ako ešte žiaden model britskej značky pred ním.

Sir Henry Rolls chcel svojho času, pred 115 rokmi, vyrobiť najlepší automobil na svete. Na to, že by jeho vozidlá mali byť synonymom luxusu, nemyslel. Dnes je všetko inak a len ťažko si môžete dopriať luxusnejšie, pohodlnejšie, imidžovejšie či drahšie auto. Odteraz aj s pohonom oboch náprav.

Prvenstvo

Cullinan. Práve tento model je nositeľom nových výziev či technológií, použitých pri vozidlách so soškou Spirit of Extasy na prednej kapote. Tá v novinke aristokratickej britskej značky je najvyššie položenou v histórii. Cullinan je totiž SUV. Trieda, ktorá je momentálne taká obľúbená. Prvýkrát sa stretávame s karosériou, ktorá má päticu dverí, s pohonom všetkých kolies, či dokonca s ťažným zariadením. Hoci sa to niekomu môže zdať zvrátené, podobné to bolo s príchodom Cayenne od značky Porsche. Taká je doba. Zákazníci to tak chcú. Nenapadá mi iná značka, ktorá načúva svojim zákazníkom do takej miery ako práve Rolls Royce. Vedeli ste, že až 70 % zákazníkov navštívilo fabriku v Goodwoode? Pracuje tam asi 1 300 zamestnancov, pričom až 75 % z nich sú Briti. Slovákov by ste našli tiež, jeden sedí na stoličke šéfdizajnéra a volá sa Jozef Kabaň. Pokiaľ pamäť siaha, je prvým „neostrovným“ šéfom dizajnu automobilky. A vedeli ste, že britská kráľovná nemá na kapote sošku „lietajúcej lady“, ale svätého Juraja?

Pre koľkých?

Dodáva sa štvor- alebo päťmiestna verzia, buď dve samostatné kreslá s možnosťou pevného skla na oddelenie kabíny od batožinového priestoru, alebo zadná lavica s možnosťou sklopiť sedadlá a zväčšiť tak priestor na prepravovanú batožinu. Voliteľnou výbavou je vyberateľný modul v batožinovom priestore s úschovným priestorom na rôzne vybavenie. Podľa vášho hobby si doň odložíte rybárske prúty, výzbroj na poľovačku alebo dve „piknikové“ sedadielka s výklopným stolíkom. Následne pohodlne pozorujete okolie, prírodu, vašu oboru, vinice, more… alebo si len dáte drink, veď máte k dispozícii šoféra. Pri preprave svojho plnokrvníka môžete odteraz použiť Rolls Royce. Cullinan má totiž ako prvý model v histórii ťažné zariadenie – ako inak, výklopné elektricky. Takže môžete ťahať príves so žrebcom, loďou či namontovať nosič s bicyklami.

Čo budeme piť?

Spomínaný drink, ktorý si vychutnáte na odklopenom zadnom veku s nosnosťou xxxx kg, si priveziete vychladený so sebou. Ideálne je to totiž kvalitné šumivé, ktoré sa k RR najviac hodí. Pri konfigurácii s dvoma kreslami vzadu máte medzi nimi k dispozícii chladničku na jednu fľašu a dva originálne poháre, dizajnované priamo automobilkou a vyrobené ručne v Spojenom kráľovstve. Okrem toho ešte jeden priestor s dvoma pohármi a fľašou (opäť dizajn RR) na vodu, poprípade whisky, prípadne čokoľvek, čo obľubujete. Milé. Chladničku v kufri mal vo svojom Rollse herecký idol našich mám, pôvodom egyptský herec Omar Sharif. Mal dokonca vo vozidle televízor, ale ten časom zmizol aj s chladničkou. Dnes je model z roku 1973 v súkromnej zbierke v susednej Českej republike. Spolu s modelom z roku 1927, ktorým brázdil Himaláje nepálsky kráľ.

Dotykové obrazovky

V operadlách predných sedadiel majú zadní cestujúci elektricky výklopné stolíky a výsuvné obrazovky. V ich menu sa dokážete pohybovať pomocou otočného ovládača iDrive medzi sedadlami alebo, pozor, po prvýkrát aj dotykom. Takže v podstate klasický tablet. Sedadlá samotné sú, samozrejme, nastaviteľné vrátane polohy takmer ležmo, dvere sa zatvárajú rovnako ako vpredu pomocou gombíka. Priestoru je nadostač. Najmä v nami testovanej konfigurácii s dvoma samostatnými sedadlami. O materiáloch sa nemá zmysel zmieňovať, nájdete tu len to najlepšie, čo dnes automobilový priemysel ponúka. A navyše vám program individualizácie Bespoke dovoľuje všetko si upraviť podľa predstáv.

Ako inak…

Po nasadnutí do vozidla sa ocitnete v inom svete. Dokonalé odhlučnenie vás dokáže odizolovať od reality, od okolitého sveta. Ticho. Teda ak sa nerozhodnete pustiť úžasný audiosystém. Prémiové logo nehľadajte. Na reprákoch je nápis Bespoke. Dodávateľov je viacero, vraj traja, pričom špeciálne školený človek strávil mesiac svojho života tým, že vyberal najvhodnejšie komponenty od týchto dodávateľov a ladil ozvučenie pre tento model. Ticho nenaruší ani naštartovanie. Dvanásťvalec pradie tichučko a pokojne, jeho prebudenie k životu autom ani nepohne. Sily má dostatok, ale dokazovať ju okoliu opulentným hučaním nepotrebuje. Pohodlie a luxus, tomu je podmienený. Neruší, keď potrebujete, ťahá ako lokomotíva. Atakuje 600 koní (450 kW) a 850 Nm. Na stovku vás dostane za 5 sekúnd a obmedzovač ho stopne pri 250 km/h. Manuálne radenie ani voľbu jazdných režimov však budete hľadať márne. Jazdu Rollsom si máte užívať, ostatné robí on za vás.

Kam až zájde?

Dobrá otázka. Vzhľadom na konštrukciu, pohon všetkých kolies, nastaviteľnú svetlú výšku si trúfne aj na ozajstný off-road. Ale ruku na srdce, obujete mu na tie 22-palcové kolesá „drapákové“ gumy a hor sa do terénu? Otestovať brodivosť vyše pol metra? Iste nie. Poľnú cestu, šotolinu, nejaké jamy, výmole zvládne hravo. Aj na cestných pneumatikách. A dokonca tak plavne ako žiadne iné SUV. To, čo zástupcovia automobilky nazývajú „Magic Carpet“, teda akýsi lietajúci koberec, skutočne funguje. Jednoducho Cullinan je Rolls Royce a tak aj jazdí. Bodka. Mimochodom, približne 40 % zákazníkov, ktorí si objednali Cullinan, vlastní už nejaký Rolls Royce.

Rok 2018 bol pre automobilku Rolls Royce rekordný, predali vyše 4 100 vozidiel. Podobný vývoj sa očakáva (nielen) vďaka príchodu Cullinanu aj v tomto roku. Zopár objednávok už v Goodwoode majú aj zo Slovenska.

Foto: Adrián Stránsky

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov