Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bentley Continental GT No.9 Edition by Mulliner: Sto kusov!

Britská automobilka Bentley oslávi v lete 100 rokov od svojho založenia. Pri príležitosti okrúhleho jubilea uvedie na trh limitovaný a unikátny model Continental GT Number 9 Edition by Mulliner, z ktorého sa vyrobí len 100 exemplárov.

Na výrobe nového modelu sa bude podieľať 4000 zamestnancov z fabriky na severozápade Anglicka v meste Crewe. Jubilant vzdáva hold pretekárskemu vozidlu No. 9 Blower z roku 1929, ktoré je dodnes legendou, a spája sa s menom Sira Henryho Ralpha Stanleyho „Tima“ Birkina.

Spomínaný pán Birkin bol pôvodne zákazníkom spoločnosti Bentley, neskôr sa stal investorom a napokon aj pretekárskym jazdcom s podnikavým duchom a ambíciami. Vďaka jeho odhodlaniu vznikla v spolupráci s ostrovnou automobilkou mašina Bentley 4 1⁄2 „Blower“.

S preplňovaným No.9 Bentley „Blower“ sa potom Sir Tim v roku 1930 zúčastnil na vytrvalostných pretekoch 24 hodín Le Mans. Následne vznikla séria produkčných vozidiel Bentley 4 1⁄2, ktoré využívali preplňovanie kompresorom od inžiniera Amhersta Villiersa, ktorý však nebol zamestnancom Bentley.

Po zabudovaní kompresoru sa u tohto vozidla zvýšil výkon zo 110 na 175 koní. Impozantný zelený automobil sa tak stal kultovým pretekárskym modelom Bentley z predvojnovej éry. Walterovi Owenovi Bentleymu, ktorý v roku 1919 založil automobilku, sa tak splnil sen. Jeho cieľom bolo totiž  „zostaviť rýchly a dobrý automobil, ktorý bude najlepší vo svojej triede“.

V prípade nového modelu vsadilo vedenie Bentley na dve farebné prevedenia exteriéru. Nalakovaná karoséria môže mať tmavozelený odtieň Virdian alebo čiernu farbu s názvom Beluga. Unikátne 22-palcové kolesá Mulliner Driving Specification sú vyrábané vo farbe karosérii, pričom okrem toho je k dispozícii paket Black Line a karbónový bodykit.

Verziu Number 9 Edition by Mulliner poznáme podľa číslice 9 na predných blatníkoch a výrazného grafického stvárnenia rovnakej číslice na maske chladiča. Pre interiér nového modelu Continental GT si zákazníci môžu zvoliť čalúnenie tradičnou kožou Cumbrian Green alebo Beluga, so zvýšeným leskom pri sedadlách, na vnútorných výplniach dverí a ďalších miestach.

Hlavové opierky a výplne dverí skrášľujú embosované logá “B”, podobne ako tomu bolo v prípade čalúnenia dverí vozidla „Blower“ z roku 1930. Súčasťou jedinečne stvárnenej prístrojovej dosky je povrchová úprava „Engine Spin“ na stredovom paneli.

Úprava „Engine spin“, niekedy označovaná ako „osústružený hliník“, bola obľúbenou voľbou pretekárskych vozidiel a lietadiel v 20. a 30. rokoch minulého storočia. Potlačovala totiž odrazy a lomy svetla. Stredový panel vozidla skrášľujú exkluzívne klasické hodiny British Jaeger.

Výsledkom spoločného vývoja firiem Mulliner a British Jaeger sú klasické hodiny inšpirované pôvodnými budíkmi vozidla No. 9 „Blower“. Pri ich výrobe sa využívajú tradičné výrobné postupy ako v prípade budíkov v pretekárskych vozidlách z historickej éry.

Revolučný rotačný displej Bentley z Continentalu GT bol ešte vylepšený o artefakt Bentley „Blower“. V prevedení Continental GT Number 9 Edition by Mulliner nájdeme kúsok dreva zo sedadla Birkinovho kultového pretekárskeho modelu No. 9 Le Mans z roku 1930.

Pôvodné originálne sedadlo totiž bolo pri renovácii auta nahradené, avšak reštaurátorom bolo ľúto originálnu časť vyhodiť. Podsvietený kúsok je zasadený do živice a nájdeme ho v stredovom budíku rotačného displeja, kde každé vozidlo obohacuje o kúsok motoristickej a športovej histórie.

V každom z limitovanej stovky vozidiel rovnako nájdeme hneď niekoľko dôsledne vybraných dizajnových detailov nielen zvonku, ale aj v interiéri. Ovládače ventilácie sú ozdobené osemnásťkarátovým zlatom a inšpirované podobnými prvkami historického vozidla No.9 ‚Blower‘, rovnako ako ozdobné lišty prahov s poradovým číslom vozidla v rámci limitovanej edície.

Pri pohľade dovnútra zaujme označenie na kapote, viečku batožinového priestoru a stredoch kolies so špeciálnou kovovou povrchovou úpravou okolo písmena „B“ v logu v zlatom odtieni „Centenary“. Pri označení na kapote a viečku batožinového priestoru budú zároveň uvedené roky 1919 a 2019.

Ak otvoríte dvere čerstvého jubilanta, na privítanie sa osvetlí nástupná plocha symbolom Bentley, zatiaľ čo na ozdobných lištách prahov uvidíme kľúčové roky automobilky. Zlatá povrchová úprava v odtieni „Centenary“ je vo vnútri na krídlach Bentley a pri písmene Bentley „B“ na volante a voliči prevodovky, rovnako ako v prípade „B“ na kľúčikoch od vozidla.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov