Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2019: Elektrická štúdia Škoda Klement

Na ženevskom autosalóne sú už tradične k videniu nielen aj rôzne jednostopové dopravné prostriedky. Práve do tejto kategórie spadá koncept Škoda Klement, ktorý predstavuje futuristickú alternatívu pre udržateľnú mikromobilitu v mestách.

Zdieľané dopravné prostriedky ako Klement majú v husto zaľudnených veľkomestách pomôcť uľahčiť  napríklad každodennú prepravu do práce a už čoskoro sa stanú nepostrádateľným dopravným pomocníkom. S celkovou hmotnosťou okolo 25 kg je Klement stále ľahko ovládateľný.

Jednostopový koncept vyvinuli konštruktéri zo „škodovky“ predovšetkým pre cieľovú skupinu tých neskôr narodených, ktorí hľadajú udržateľnú alternatívu k autu a očakávajú viac než klasický bicykel. Niečo, čo by bolo rýchlejšie, pohodlnejšie, zábavnejšie a jednoduchšie ovládateľné.

A práve preto vznikol elektrický koncept, ktorý sa pohybuje na hrane medzi elektrickým bicyklom a motorkou bez emisií. Klement má čistý futuristický hliníkový rám bez páčok, káblov a na mieste klasických pedálov nájdete len stúpačky. Batérie je možné jednoducho vybrať a nabiť zo zásuvky, pričom sa tiež  dobíjajú tiež rekuperáciou počas brzdenia.

„Mikromobilita získava na význame. S konceptom Klement sme na ženevskom autosalóne ukázali víziu, ako si predstavujeme budúcnosť mikromobility – udržateľnú, inovatívnu, elektrickú s puristickým moderným dizajnom,“ povedal vedúci manažmentu produktu spoločnosti Škoda Auto Guido Haak.

„Klement je moderný, dynamický, ľahko ovládateľný dopravný prostriedok. Škoda ním chce osloviť najmú skupinu mladých a aktívnych zákazníkov, ktorí berú ohľad na životné prostredie. Koncept sa skvele dopĺňa s našimi zákazníkmi a našou stratégiou eMobility. Skúšame preto, ako by mohol doplniť naše portfólio,“ dodal G. Haak.

Klement disponuje motorom s výkonu 4 kW, ktorý je integrovaný v náboji kolesa. Maximálna rýchlosť elektrickej štúdie je 45 km/h. Ovládanie akcelerácie a bŕzd je integrované v naklápajúcich sa stúpačkách. Ovládanie je nesmierne jednoduché a inovatívne. Hydraulická brzda vpredu s ABS a zabudované LED osvetlenie sa starajú o bezpečnú jazdu.

Spoločnosť Škoda sa s konceptom Klement vracia ku svojim koreňom a zakladateľom automobilky Laurin & Klement. Teda do doby pred 124 rokmi, keď začala výrobou bicyklov úspešná história firmy.  Akceleráciu a brzdenie rieši koncept Klement ako u populárnych hoverboardov. Prenesením váhy na prednú časť podnožky Klement s agregátom v náboji kolesa začne akcelerovať.

Ak sa prenesie váha nôh dozadu, koncept aktivuje hydraulickú kotúčovú brzdu s ABS vpredu a motorovú brzdu v zadnom kolese. Motor v náboji zadného kolesa poskytuje výkon 4 kW a umožňuje konceptu dosiahnutie maximálnej rýchlosti 45 km/h. Dve 52-článkové lithium-iontové batérie majú celkovú kapacitu 1250 Wh a ponúkajú dojazd 62 km.

 

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov