Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz a BMW budú spolupracovať

Prestížne automobilky sa rozhodli spojiť svoje sily na poli vývoja autonómnych vozidiel.

V prvom kroku by sa mal vývoj asistenčných systémov pre vodiča, automatizovaného jazdenia na diaľniciach alebo automatizovaných funkcií parkovania (momentálne až po SAE úroveň 4) dostať do nasledujúcej generácie technológie. Obe spoločnosti podpísali memorandum o porozumení, ktoré hovorí o spoločnom vývoji tejto dôležitej technológie mobility budúcnosti. Spoločnosti Daimler AG a BMW Group vnímajú tento prístup ako dlhodobú a strategickú spoluprácu a v priebehu nasledujúceho desaťročia sa budú snažiť sprístupniť ďalšie technologické pokroky pre širšiu verejnosť.

Ola Källenius, člen predstavenstva Daimler AG zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars: „Autonómne jazdenie vnímame ako jeden z najrevolučnejších trendov, na ktorom intenzívne pracuje celý koncern Daimler. Bezpečnosť pritom zostáva pre spoločnosť Daimler už tradične na prvom mieste. Namiesto jednotlivých samostatných riešení nám ide o spoľahlivý komplexný systém, ktorý prinesie našim zákazníkom citeľný úžitok. V spolupráci so správnymi partnermi chceme zásadne zvýšiť výkonnosť tejto technológie a bezpečne ju priniesť na cestu.“

„Dôsledne pokračujeme v našej stratégii, pričom spájame kompetenciu dvoch technologických lídrov. Spoločnosť BMW Group považuje dlhodobé partnerstvá za veľmi dôležité, aby mohla posúvať industrializáciu autonómneho jazdenia v rámci flexibilnej, škálovateľnej a neexkluzívnej platformy. Spojením zásadných kompetencií našich spoločností zvyšujeme inovačnú silu a urýchľujeme rozšírenie tejto technológie,” hovorí Klaus Fröhlich, člen predstavenstva BMW AG zodpovedný za vývoj.

Vďaka kompetenciám a skúsenostiam jednotlivých partnerov a škálovateľnej architektúre sa zrýchli a zefektívni vývoj budúcich generácií technológie. Okrem týchto synergií sa k zákazníkovi dostanú nové technológie rýchlejšie a aktualizácie budú prebiehať v kratších inovačných cykloch. Veľký dôraz pritom obe spoločnosti kladú na bezpečnosť cestujúcich, ako aj všetkých ostatných účastníkov cestnej premávky. Spoľahlivosť systémov je preto hlavným kritériom spolupráce. Obaja partneri pritom sledujú cieľ, aby aj naďalej udávali tempo vývoja.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov