Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Smart Forease – Jubileum bez strechy

Dvadsať rokov na scéne oslavuje Daimler revolučným mestským autom Smart Forease. Štúdia bez strechy, ktorú nemecký koncern predstavil na autosalóne v Paríži, svojim charakterom odkazuje na staršie koncepty Crossblade (2001) a Forspeed (2011).

Najnovší koncept má oproti svojim predchodcom menšie predné sklo a ochranné oblúky za sedadlami, ktoré sú predĺžené až ku spojleru. Karoséria modelu Forease je opäť minimalistická, interiér v podstate dotvára okolie vďaka chýbajúcej streche a krátkemu čelnému oknu.

Prečítajte si aj: Nový smart electric drive

Prirodzene, aj v prípade modelu Forease hovoríme o elektromobile. Značka Smart totiž do budúcnosti bude predávať len výhradne elektrické vozidlá. V súčasnosti už je to realita v USA, na európskom kontinente zmiznú spaľovacie Smarty z ponuky do dvoch rokov.

Prečítajte si aj: New York: smart for cops

Forease je v postate dizajnový úlet na základe sériového elektromobilu Smart EQ fortwo. Predstavuje dosť reálnu možnosť ako budú vyzerať autá „urban style“ v blízkej budúcnosti. Na minimalistickom dizajne otvoreného vozidla automobilka zdôrazňuje tiež zapustené kľučky, ktoré ladia s uhladenými tvarmi.

Prečítajte si aj: Smart: malé vozidlo s veľkým úspechom

Za pozornosť rozhodne stojí nová 3D grafika predných aj zadných svetiel s diódovou technikou, ale napríklad zaujme aj odrezaný volant. Kombinácia bieleho a strieborného laku s krikľavo zelenými detailami jednak odkazuje na starší koncept Forspeed, zároveň však trefne zdôrazňuje, že toto vozidlo je „eco“, teda na elektrický pohon.

Prečítajte si aj: Test: Smart ForFour ed – galéria

„Smart Forease je dôkazom, že Smart premýšľa nekonvenčne. Jeho dizajnový jazyk je redukovaný a rýdzi. Forease je vyhlásenie o mestskom a individuálnom štýle. Má štýl mesta a demonštruje skutočne slobodného ducha,“ povedal o koncepte dizajnér Gorden Wagener.

Prečítajte si aj: Smart-BRABUS oslavuje

Prečítajte si aj: Smart fortwo cabrio electric drive v čistom Švajčiarsku

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov