Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Formula E: Na úvod vyhral da Costa, premiérový úspech BMW

 

Chaos a obrovská dráma pri príležitosti úvodných pretekov piatej sezóny formuly E 2018/2019 najlepšie zvládol debutujúci tím BMW s jazdcom Antoniom Felixom da Costom. Najlepšiu formu však predviedlo novo sformované zoskupenie DS Techeetah, ktoré však kvôli penalizáciám prišlo o double.

Veľmi rozpačito až zmätočne začala nová sezóna formuly E. Len niekoľko hodín pred začiatkom kvalifikácie dospelo vedenie série spoločne s FIA k rozhodnutiu zmeniť jej formát. Stalo sa tak pod nátlakom zo strany pilotov, ktorým nebola pochuti nepriazeň počasia, respektíve množstvo vody na trati po rannom výdatnom daždi.

Namiesto klasického rozdelenia do štyroch skupín bolo pole redukované len na dve grupy. Vymeraný im bol čas 15 minút. Výsledné postavenie na štartovom rošte vzniklo kombináciou výsledkov oboch skupín. Takzvaná Super Pole pre najlepších päť pilotov z každej skupiny bola zrušená.

Samotné kvalifikačné dianie prinieslo zaujímavé výsledky. Najväčší favoriti na zisk pole position sa trápili. Za spoločného menovateľa pozoruhodného výsledkového mixu je možné označiť predovšetkým neznalosť správania sa nového monopostu. Veľmi rozladený bol najmä Brazílčan Lucas di Grassi, ale ani obhajca titulu Jean-Éric Vergne z Francúzska neoplýval nadšením.

Nové monoposty, množstvo výkonu navyše, nové automobilky na štarte, attack mód, časové vymedzenie pretekov, zmena pravidiel a v neposlednom rade množstvo penalizácií z kvalifikácie. Zamotaných situácii na ePrix v Rijáde tak bolo dostatok už pred samotnými pretekmi.

Napriek oslnivému výsledku v kvalifikácii, neboli od jeho samého úvodu vyhliadky BMW na triumf príliš optimistické. Nečakaný dážď sa do Rijádu nevrátil, a tak sa na suchej trati skôr počítalo s postupným prepadom. Napokon, tieto predpovede sa do bodky aj potvrdili.

Lenže víťazný da Costa na BMW vďaka bravúrne zvládnutej taktike dokázal udržať Vergneho zlato-čierny monopost DS Techeetah za svojim chrbtom až do cieľa. To aj v dôsledku spomínaných penalizácií. Francúz, spoločne s niekoľkými ďalšími jazdcami, dostal penalizácii za prekročenie povoleného množstva výkonu, a to ho zrejme stálo víťazstvo.

Problémy so zavesením neskôr v pretekoch postretli stajňu Geox Dragon a pilota José Maríu Lópeze. Argentínsky borec nechal svoj monopost stáť na trati. Situácia na dráhe bola neutralizovaná prítomnosťou Safety Caru. Preteky sa nevydarili nováčikom. Najlepšie skončil siedmy Oliver Rowland z Nissanu, bývalí piloti F1 – Felipe Massa a Stoffel Vandoorne, skončili na štrnástom, respektíve sedemnástom mieste.

Výsledky prvých pretekov formuly E 2018/2019 v Rijáde:

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov