Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Smart fortwo cabrio electric drive v čistom Švajčiarsku

Ťažko vybrať čistejšiu krajinu na prezentáciu čistého (elektrického), malého kabrioleta, než okolie švajčiarskej Ženevy. Tiché, bezemisné a vrtké autíčko je tu ako ryba vo vode.

    

Smart fortwo cabrio electric drive sme si užili síce len na asi 60- kilometrovej trase, no aj tá stačila na to, aby sme si smartíka takmer zamilovali. Elektromotor s výkonom 60 kW (81 k) ho vďaka krútiacemu momentu 160 Nm svižne zrýchli, napr. na stovku za 11,8 s. Maximálna rýchlosť je rozumne obmedzená na 130 km/h. Kompletné nabitie prostredníctvom “wallboxu” trvá v Európe asi 3,5 hodiny. Vtedy je normovaný dojazd 155 km, čo pre mestské/prímestské dvojmiestne auto naozaj stačí.  Navyše, od roku 2018 bude na želanie k dispozícii vysoko výkonná nabíjačka (22 kW), ktorá nabitie na 80% skráti na 45 minút!

     

Smart fortwo je dlhý len 2 695 mm a otočí sa bez problémov naraz na bežnej ulici, či ceste. Aj pri stiahnutej streche a príjemnom vetre vo vlasoch je výrazný pocit bezpečia (ochranný oblúk) a až prekvapivej stability, to všetko podčiarknuté kvalitnými materiálmi a vysokou úrovňou spracovania i nápaditým, nevšedným, no vôbec nie lacným dizajnom a prítomnosťou všetkých komfortných prvkov pre posádku (klimatizácia a pod.). Navyše, ako sme sa presvedečili počas skúšobnej jazdy, normovaný dojaz 155 km najmä v lete vôbec nie je údaj nereálny.

     

Kto hľadá malý, elektrický automobil a navyše žije v krajine, kde je na jeho kúpu aj patrične finančne motivovaný, určite neurobí chybu, ak sa rozhodne práve pre smart fortwo cabrio electric drive.

Dalibor Klíma

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov