Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford napočítal miliardovú stratu

Vďaka poplatkom za clo na oceľ a hliník zaznamenala automobilka Ford v USA už ušlý zisk prevyšujúci miliardu amerických dolárov. Viaceré zámorské spoločnosti varujú v súvislosti s colnými poplatkami pred zvyšovaním cien a prepúšťaním.

Negatívnu ekonomickú novinku oznámil médiám a verejnosti na konferencii v New York City šéf druhého najväčšieho výrobcu automobilov USA Jim Hackett. „Keď to tak pôjde ďalej, budú škody ešte väčšie,“ dodal Hackett. Väčšinu kovov používaných k výrobe pritom firma nakupuje u domácich producentov v USA.

Americký prezident Donald Trump vníma svoju krajinu ako obeť nespravodlivých obchodných praktík, a uvalil preto vysoké clá na dovoz hliníku a ocele do USA. V marci zaviedol cla vo výške 25 percent na dovoz ocele a desať percent na dovoz hliníka z niektorých krajín vrátane Číny.

Prezident USA potom v júni tohto roku rozšíril spomínaný zoznam krajín o Kanadu, Mexiko a Európsku úniu. Mnohí americkí producenti týchto kovov v reakcii zvýšili ceny, na čo doplácajú veľké automobilové koncerny, práve ako je Ford , General Motors alebo Fiat Chrysler.

Jim Hackett

Pred rastom cien tovarov varoval kvôli najnovšej vlne ciel uvalenej na čínsky import v ročnej hodnote 200 miliard dolárov tiež Walmart. Najväčší americký maloobchodný reťazec uviedol, že zákazníci si budú musieť priplatiť napríklad za autosedačky, postele, batohy či klobúky, potreby pre zvieratá alebo cestné bicykle.

Americký výrobca spotrebného tovaru Procter & Gamble avizoval v súvislosti so zavádzaním ciel hneď dvojnásobné nebezpečie – okrem vyšších cien hrozí tiež rušenie pracovných miest. Zákazníci už si kvôli Trumpovým clám priplatia za pitie „národného nápoja“ Coca-Cola. Pred vyššími cenami varovali aj odevné a textilné reťazce Macy’s a Gap.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov