Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Shooting brake zo Žiliny

Kia ProCeed je jednou z dvoch noviniek, ktorú dnes o 13:30 hod. (13.9.2018) v predpremiére pred parížskym autosalónom predstavili novinárom v barcelonskom prístave.

Nižšia, elegantná, športovejšia, no s veľkým batožinovým priestorom – taká je najnovšia verzie obľúbeného modelu Kia Ceed. Označenie shooting brake sa vžilo pre povedzme kombíky s bočnou líniou štvordverového kupé. ProCeed pod takýmto športovým dresom ukrýva až 594 litrov batožinového priestoru. Pravý Európan – tak znel jeden z hlavných motívov statickej prezentácie. ProCeed totiž navrhli, vyvinuli, skonštruovali i vyrobili v Európe, predovšetkým v Nemecku. O tom, že sa športovo nielen tvári svedčí aj fakt, že chýbať nebude ani verzia GT Line a GT. GT stojí na 18- palcových kolesách a poháňať ho bude výkonný benzínový 16- ventilový štvorvalec T-GDi s výkonom 150 kW, najvyšším krútiacim momentom 265 Nm, samozrejme spĺňajúci najnovšiu emisnú normu Euro 6d TEMP. Pre ProCeed bude motorov (okrem spomínaného) samozrejme viac: benzínové T-GDi 1,0 l / 88 kW, 1,4 l / 103 kW a dieselový 1,6 l CRDi Smartstream 100 kW / 280 Nm. Motory bude možné prepojiť s manuálnou 6- stupňovou, alebo dvojspojkovovou automatickou prevodovkou 7DCT. V druhom prípade je možný výber medzi jazdnými režimami. Dynamické hodnoty a spotreba zatiaľ nie sú k dispozícii.

ProCeed prichádza s nezávislým zavesením aj zadných kolies. To je, spolu so skutočnosťou, že vznikal a ladili ho na európskych cestách, veľmi sľubným predpokladom výborných jazdných vlastností.

Prvé dojmy z vozidla získané na statickej prezentácii sú jednoznačne pozitívne. Hoci je ProCeed o 43 mm nižší, než kombi Ceed Sportswagon a o 5 mm sa znížila aj svetlá výška, do vozidla sa aj dozadu nastupuje celkom príjemne, miesta vzadu je dosť aj na hlavu 186 cm vysokého človeka a privítanie vzhľadom i kvalitou interiéru je nadmieru prívetivé. Ale – konečný verdikt vyslovíme až po prvých jazdách a redakčnom teste.

Kia ProCeed sa začne predávať (výlučne v Európe) začiatkom roka 2019. Výrobca sľubuje dodržanie tradičnej záruky 7 rokov / 150 000 km. Dobrých správ súvisiacich s novým modelom Kia ProCeed je teda na úvod viac, než dosť.

Text: Dalibor Klíma  foto: autor, archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov