Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Namiesto Mercedesu ruský Kortež

Vladimír Putin, ktorý sa v pondelok oficiálne stal štvrtý raz ruským prezidentom, prišiel na inaugurácii v moskovskom Kremli na novej ruskej limuzíne projektu Kortež (po slovensky sprievod, kolóna). Vývoj nového automobilu stál viac ako 12 miliárd rubľov (asi 160 000 €), uviedol ekonomický denník Vedomosti.

Limuzína s dĺžkou 6,62 metra a dvojmetrovou šírkou je podľa tlače vybavená preplňovaným osemvalcovým motorom s výkonom takmer 600 koní (testuje sa vraj aj variant s výkonom 800 koní). Projekt Kortež podľa denníka počíta so vznikom “celej rodiny” reprezentatívnych vozidiel na zhodnom podvozku, konkrétne s limuzínou, sedanom, SUV a veľkopriestorovými vozidlom. Pred šiestimi rokmi sa Putin viezol moskovskými ulicami do Kremľa v opancierovanej limuzíne Mercedes. Teraz na presun zo svojej pracovne v jednom kremeľskom paláci na slávnosť v druhom paláci použil limuzínu Kortež s poznávacou značkou В776УС77. “Týmto spôsobom sa viezol asi 200 metrov,” poznamenal server Lenta.ru. Hostia v Kremli príchod Putina na reprezentatívnm automobile  podľa spravodajcu ruskej agentúry RIA Novosti prijali s ováciami.

Ceny áut Kortež majú podľa ministra priemyslu Denise Manturova začínať na cenovke “viac ako desať miliónov” rubľov (asi 134 000 €), čo je podľa agentúry Interfax skoro dvojnásobok oproti pôvodne predpokladanej cene. Sériové vozidlá budú podľa ministra “najmenej o pätinu” lacnejšie ako vozidlá Rolls-Royce a Bentley, ale súčasne budú drahšie ako “základný” Mercedes najvyššej Triedy S. Ministerstvo neskôr uviedlo, že ruské limuzíny sa budú predávať pod značkou Aurus a budú vystavené na tohtoročnom moskovskom autosalóne na prelome augusta a septembra..

(šr), foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov