Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Koncept Nissan Navara EnGuard

Záchranárske akcie sa nezaobídu bez odolných vozidiel. Nissan predstavil „obrnený“ model Navara EnGuard, ktorý je určený práve do tých najťažších podmienok.

Vo svete sú čoraz častejšie silné búrky, náhle záplavy alebo zemetrasenia. Tieto správy čítame čoraz častejšie a do budúcna bude podľa predpovedí tento trend ešte intenzívnejší. Pre záchranárov je tak nevyhnutnosťou mať odolné vozidlo, ktoré sa týmto živlom môže postaviť do cesty.

Nissan preto predstavil koncept Navara EnGuard, ktorý môže byť skvelým pomocníkom pre záchranárov. Voči bežnej Navara je zvýšená svetlá výška vozidla o 50 mm. Rozchod kolies je zväčšený o 80 respektíve o 94 mm na výsledných 1 620 mm na oboch nápravách.

Štandardné 18-palcové disky vymenili za 16-palcové s robustnými off-roadovými plášťami s rozmerom 275/75 R16. Najvýraznejšou zmenou exteriéru sú rozšírené blatníky, pod ktoré sa tieto väčšie kolesá museli zmestiť.

Nissan Navara EnGuard Concept Nissan Navara EnGuard Concept

Na A-stĺpiku na vodičovej strane je umiestnená nasávacia trubica pre prípad brodenia sa vodou. Z ložnej plochy vznikla mobilná základňa pre záchranárov. Náradie pre záchranárov je umiestnené v dvoch zásuvkách. Každá je vyrobená z laminátu a vysúva sa do dĺžky 800 mm.

V hornej zásuvke sú ľahšie predmety, ako napríklad vysielačky, lampáše, hasiaci prístroj, laná alebo sekera. V dolnej časti sú kyslíkové bomby, resuscitačné súpravy alebo záchranné vesty. Po bokoch ložnej plochy sú umiestnené prenosné batériové súpravy.

Tie sú experimentálne umiestnené v otvorenom priestore, čo je po prvýkrát na svete. Každá má výkon 2 kW a obsahuje 7 batériových modulov. Pri záchranárskych akciách je ich možné použiť ako náhradu za benzínové generátory.

Nissan Navara EnGuard Concept Nissan Navara EnGuard Concept

Akumulátory tak môžu poskytovať energiu pre píly, kliešte alebo zdvíhacie nástroje. Bezhlučný chod tiež umožní ľahšiu komunikáciu záchranárov so zranenými osobami a zvyšuje možnosť počutia zavalených osôb.

Každá súprava obsahuje 2 zásuvky na 220 V a konektor pre solárne panely. Na strane spolujazdca je 20,5-palcová obrazovka určená pre prenos videa z drona. Ten má dosah až 6 km a má hmotnosť len 1 380 g.

Jeho rýchlosť je 20 m/s po dobu 30 minút. Kamera má rozlíšenie 12,4 Mpx. Priestor pre cestujúcich je voči štandardnej Navare vyšší o 136 mm. V streche je umiestnené LED osvetlenie s modrými majákmi. Tie sú tiež súčasťou rozšírených blatníkov a hmlových svetlometov.

Nissan Navara EnGuard Concept Nissan Navara EnGuard Concept

V prednom nárazníku je zabudovaný navijak s ťažnou silou 3 500 kg. Exteriér je lakovaný do fluorescenčnej svetlosivej farby so zeleným zvýraznením stúpačiek, kolies alebo háku navijaka. B-stĺpik je lakovaný do matnej čiernej farby.

Koncept vychádza z najvyššieho stupňa výbavy Tekna. V sériovej výbave je navigácia NissanConnect, dvojzónová klimatizácia alebo vyhrievané predné sedadlá. Na všetkých kolesách sú štvorpiestikové strmene s kotúčovými brzdami s priemerom 300 mm.

Motor je 2,3-litrový vznetový štvorvalec s výkonom 140 kW (190 k). Pohonná jednotka je spojená so 7-stupňovou automatickou prevodovkou. Koncept vyvinulo stredisko Nissan v Londýne a jeho príchod do sériovej výroby je otázny.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov