Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


DS4: Predovšetkým efektný

DS4 mieri vo svojej triede jednoznačne medzi prémiové vozidlá. Do cieľa mu však ešte kúsok chýba.

Preniknúť až na vrchol nie je ľahké. Značka DS sa v rámci koncernu PSA podujala túto úlohu splniť. DS4 je jedným z dôležitých krokov týmto smerom.

Výzor, motor, prevodovka. Toto sú hlavné tromfy luxusného francúzskeho kompaktu. Vzhľad karosérie pripomínajúcej štvordverové kupé je plný poctivých dizajnérskych riešení a nešetrí zaujímavými detailmi. To, že jej tvorcom finančníci zviazali ruky menej, než býva obvyklé, je očividné z každého uhla pohľadu. Bočné zadné dvere majú však po otvorení azda až príliš avantgardný tvar – do istej miery na úkor praktickosti nastupovania cestujúcich.

Citroen-C4.9     Citroen-C4.4

Luxusom dýcha aj interiér. Takmer všetko je čalúnené príjemnou hnedou kožou, dokonca aj palubná doska. Sedadlá majú veľmi efektný tvar. Tým viac oceňujem, že im nič neuberá na pohodlí i dobrom bočnom vedení. Usporiadanie ovládacích i informačných prvkov je bezproblémové.

Dvojlitrový benzínový motor s výkonom 155 kW a krútiacim momentom 285 Nm v rozumných otáčkach má energie dostatok. Aj jeho zvuk je nevtieravý a pri plnom zaťažení decentne dravý. Radenie prevodových stupňov priaznivý dojem z pohonu len umocňuje. Platí to aj o veľmi tuhom podvozku s efektnými, veľkými diskami (19″) a nízkoprofilovými pneumatikami (40). Ale len ak radi jazdíte rýchlo, až “na hrane”. Pre pokojnú, rodinnú, či exhibičnú jazdu na našich hrozných cestách je totiž táto kombinácia príliš tvrdá.

Testovaný DS4 bol skvele vybavený. Spomeňme napr. programovateľný tempomat s obmedzovačom rýchlosti, nové predné LED svetlá, čalúnenie kožou Habana Semi-Aniline, 7- palcovým displejom navigácie a infotainmentu, čiernu strechu a typické predné panoramatické (až do strechy siahajúce) čelné okno. Spomínanému tvaru zadných dverí však konštruktéri elektronikou nabitého auta obetovali akúkoľvek možnosť otvárania ich okna.

DS4 si nepochybne svojich priaznivcov nájde. Pomer toho, čo ponúka a koľko peňazí za to chce, je stále atraktívny. Rada na záver: najprv vyskúšajte – a ak vás nadchne, niet čo riešiť.

Galériu k testu nájdete v rubrike Galérie.

Text: Dalibor Klíma    foto: Peter Varga

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov