Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Fiesta ST200: štart predaja v Európe

Malý a rýchly hatchback Ford Fiesta ST200 sa začína predávať v Európe. Mimoriadne obľúbený model plánuje prevziať žezlo najrýchlejšieho malého hothatchu vo svojej triede.

Novinka je o to výnimočnejšia, pretože Ford v tomto roku oslavuje 40 rokov od začiatku produkcie modelov Fiesta. V porovnaní s predchodkyňou Fiestou ST produkuje novinka o 10 % vyšší výkon a o 20 % viac krútiaceho momentu.

Konštruktéri dostali z preplňovaného 1,6-litrového štvorvalca EcoBoost 147 kW (200 k) a krútiaci moment vrcholí hodnotou 290 Nm. S funkciou overboost je po dobu 20 sekúnd k dispozícii o 11 kW (15 k) a 30 Nm viac.

Predchodca spred 20 rokov, Fiesta XR2, pritom dosahoval voči novinke polovičné hodnoty. Automobil zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,7 sekundy a maximálna rýchlosť je 230 km/h. Voči predchodkyni má Fiesta ST200 kratší stály pomer v rozvodovke s hodnotou 4,06 miesto 3,82 pri Fieste ST.

Zrýchlenie z 50 na 100 km/h trvá len 5,2 sekundy (4. rýchlostný stupeň). Konštruktéri tiež upravili podvozok. Predný stabilizátor je hrubší o 2 mm (21 mm voči 19 mm). Fiesta ST200 má nižšiu svetlú výšku o 15 mm.

Dynamické parametre podporí systém Enhanced Torque Vectoring Control (ETVC), ktorý prerozdeľuje krútiaci moment podľa potreby medzi predné kolesá. Predné brzdové kotúče majú priemer 278 mm a zadné 253 mm.

Nízka pohotovostná hmotnosť pomáha tiež k lepšej spotrebe paliva. Tá je podľa automobilky len 6,1 l/100 km. Automobil stojí na 17-palcových diskoch v matnej čiernej farbe. V ponuke je len jediná exteriérová farba, šedá Storm Grey.

Lichobežníková mriežka chladiča je doplnená malým predným spojlerom. Zadný strešný spojler pomáha k lepšiemu obtekaniu vzduchu okolo zadnej časti karosérie. V interiéri nájdeme čierne sedadlá Recaro so strieborným prešívaním.

Automobil má tiež zvukový imitátor, ktorý simuluje klapka vo výfukovom potrubí a reproduktory vo vozidle. Ford z predchádzajúcej Fiesty ST predal viac ako 30 000 kusov v Európe a nasledovníčka bude v tomto trende pokračovať.

MM, Ford

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov