Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Oschersleben: prvé víťazstvo M. Homolu v TCR International Series

Ďalší pretekársky víkend seriálu TCR International Series pokračoval poslednými pretekmi v Európe – v nemeckom Oscherslebene.

Dostávame sa presne do polovice sezóny seriálu, ktorý je neskutočne vyrovnaný, o čom svedčí aj minimálny rozdiel medzi prvým a šiestym pretekárom, ktorý je len neuveriteľných 18 bodov. Keď si uvedomíme, že za víťazstvo v jedných pretekoch je až 25 bodov, tak vidíme, že ten rozdiel skutočne neznamená veľa. Maťo Homola bol so svojím SEAT León TCR aktuálne pred pretekmi v Oscherslebene na priebežnom šiestom mieste, čo by oproti výsledkom po predchádzajúcich pretekoch mohlo vyzerať ako prepad, no podarilo sa mu stiahnuť chýbajúce body na jazdcov pred ním na skutočne minimálny rozdiel.

Už počas testovania, kedy bola možnosť vyskúšať si najrôznejšie nastavenia, ukázal Maťo Homola svoju rýchlosť, keď sa mu podarilo zajazdiť 4. najrýchlejší čas dňa.

Pravý pretekársky víkend však začal až v sobotu voľnými tréningami č. 1 a 2. Už do prvého tréningu vstupoval Maťo s istotou, ktorú potvrdil aj jeho výsledok. „Vedel som, že máme dobre nastavené auto, podarilo sa nám zajazdiť veľké množstvo testovacích kilometrov a prvý voľný tréning ukázal, že máme naozaj výbornú rýchlosť.“ V ňom sa Maťovi podarilo zajazdiť najrýchlejší čas zo všetkých a na druhého Pepeho Oriolu získal až 0,584 s.

V druhom voľnom tréningu stihol otestovať ešte pár zmien a následne sa rozpršalo. Maťov čas v ňom stačil na 7. miesto, no ak zarátame aj výsledok prvého, tak sa pred neho nikto nedostal. Tesne pred kvalifikáciou našťastie prestalo pršať. Jaro Krajčí, Maťov inžinier: „Usmialo sa na nás šťastie a tesne pred kvalifikáciou vyšlo slnko a vysušilo trať. Maťo sa presne držal našej dohodnutej stratégie a podarilo sa mu zajazdiť výborný výsledok, iba 259 tisícin sekundy za tímovým kolegom. V prvej aj druhej časti kvalifikácie obsadil fantastické druhé miesto. Auto fungovalo výborne, mám z toho veľkú radosť!“

Pre tím to znamená výborné umiestnenie v kvalifikácií, keďže Maťov tímový kolega, Dušan Borković, skončil na pole position, takže v prvých pretekoch štartovali dva SEATy Leon TCR tímu B3 Racing Team Hungary z prvého radu!

Po ovládnutí sobotňajšej kvalifikácia si členovia B3 Racing Teamu Dušan Borkovic a Mat’o Homola vymenili pozície v prvých pretekoch a pretekársky tím B3 oslávil svoje prvé víťazstvo v medzinárodnej sérii TCR.

Hoci Borkovic vyrazil z pole position, urobil drobnú chybu, ktorá ho posunula za svojho tímového kolegu. Homola zajazdil výborne a podarilo sa mu udržať svojich konkurentov za sebou, vrátane Jamesa Nasha, Sergeja Afanasyeva a Antti Buriho. V pretekoch, počas ktorých zasahoval aj safety car, prišiel prvý do cieľa pred Borkovicom. Homola sa dostal na čelo majstrovstiev, Nash je druhý o jeden bod pozadu; Oriola a Comino sú na rovnakých miestach, s odstupom 11 bodov za šampiónom.

V druhých pretekoch sa skončilo trojmesačné obddobie sucha a Pepe Oriola sa vrátil k víťazstvu presvedčivým výkonom. Dušan Borkovic a Nash zopakovali svoje výkony z prvých pretekov a skončili opäť na druhej a tretej pozícii.

V prvom kole mali síce Borkovic a Vernay drobný kontakt, ale podarí sa im zostať na trati pred Homolom.  V druhom kole ale Homola klesne po drobnej chybe s brzdeením až na šieste miesto. V treťom kole zvádzajú Nash, Afanasyev a Homola tuhý boj o štvrté miesto.Preteky pokačujú zaujímavými bojmi o najlepšie umiestnenie nielen na čele pretekového poľa. V 12 kole Oriola odvracia pokus Borkovica o predbehnutie, Nash je tretí, naháňaný Afanasyevom a Homolom, ktorý nakoniec prišiel do cieľa na piatej pozícii.

Celkovú klasifikáciu po prvých pretekoch viedol Maťo Homola so 131 bodmi pred Jamesom Nashom (130 b,). Na treťom a štvrtom mieste boli Stefano Comini a Pepe Oriola (obaja 120 b.).

Po druhých pretekoch v Nemecku vedie celkovú klasifikáciu Pepe Oriola pred Jamesom Nashom (obaja po 145 b.), tretí je Maťo Homola so 141 bodmi.

Ďalšie preteky seriálu TCR International Series budú počas prvého júlového víkendu v Soči.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov