Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Európe kraľujú elektrické Leafy

Spoločnosť Nissan je lídrom v oblasti elektromobility. Model Leaf prekonáva každým rokom predajné úspechy v oblasti elektromobilov a ani minulý rok nebol výnimkou.

Nissan Leaf je najpredávanejším elektromobilom v Európe. Automobil prešiel minulý rok modernizáciou, v rámci ktorej okrem iného dostal aj akumulátor s kapacitou 30 kWh (+ 6 kWh). A tak je teraz vďaka predĺženému dojazdu (250 km) pre záujemcov opäť o niečo atraktívnejší.

Minulý rok predstavovali elektromobily pre Nissan dôležitý medzník. Obe elektrické verzie v ponuke automobilky dosiahli na starom kontinente nepretržitý štvorročný rast. A to je na trhu v Európe, ktorá je napríklad voči Japonsku podstatne konzervatívnejšia, pozoruhodný úspech.

V roku 2015 napríklad Nissan dodal spoločnostiam zaoberajúcim sa fleetovými službami viac ako 7 500 elektrických modelov Leaf a e-NV200, čo v porovnaní s rokom 2014 predstavuje rast o 45 %. Nissan tak má v segmente fleetových elektromobilov na trhu podiel až 28 %.

Nissan Leaf Nissan e-NV200

Od začiatku predaja elektromobilov Nissan už európske fleetové spoločnosti nakúpili viac ako 20 000 kusov modelov Leaf a e-NV200. Majitelia firiem tak nereprezentujú len nulové emisie, ale tiež veľmi nízke prevádzkové náklady.

Tie predstavujú len približne 0,03 €/km, čo je v oblasti fleetových vozidiel bezkonkurenčná hodnota. Podľa odhadov automobilky majú elektromobily voči vozidlám so spaľovacími motormi o 40 % nižšie náklady na údržbu. Jedným z dôvodov je tiež menej pohyblivých dielov.

V niektorých európskych krajinách môžu spoločnosti navyše využiť benefity na nákup elektromobilu, ktoré opäť znížia celkové náklady na prevádzku vozidla. Medzi poprednými spoločnosťami s vysokým podielom elektromobilov patria poštové firmy.

Rakúska štátna pošta má vo svojej flotile vozidiel viac ako 160 kusov e-NV200 a nedávno potvrdili kontrakt na nákup ďalších 100 kusov. V talianskom meste Bari nedávno predstavili službu carsharing (zdieľanie auta), ktorá využíva 30 vozidiel Nissan Leaf.

Významný míľnik tak získala spoločnosť Nissan už 5 rokov po predstavení prvého vozidla s nulovými emisiami (Leaf) a rok po predstavení elektrického úžitkové modelu e-NV200. Po celom svete už predal Nissan viac ako 220 000 kusov Leafov, v minulom roku v Európe sa preň rozhodlo 16 916 záujemcov.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov