Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mini oslavuje 15 rokov od znovuzrodenia

Mini bola úspešná britská značka, ktorá však v 90-tych rokoch pomaly upadala. BMW ju odkúpilo a po ukončení výroby pôvodného malého Mini začalo v roku 2001 s produkciou novej generácie vozidiel.

Pôvodný malý model Mini, ktorý propagoval tiež Mr. Bean, sa vyrábal vo Veľkej Británii až do roku 2001. Od 26. apríla toho istého roka začala schádzať z výrobných pásov britskej továrne v Oxforde nová generácie vozidiel.

Tá zaznamenala obrovské predajné úspechy a opätovný návrat legendy Mini medzi štýlové automobilky. Prvým vozidlom z novodobej produkcie bol červený Mini Cooper s kontrastným bielym lakom na streche a spätných zrkadlách.

Od roku 2001 už vyrobili viac ako 2,5 milióna vozidiel Mini novej generácie, ktoré predávajú vo viac ako 110 krajinách po celom svete. V súčasnosti patrí továreň v Oxforde medzi najzaujímavejšie výrobné haly na svete.

Od začiatku produkcie vzrástol počet zamestnancov z 2 400 na súčasných 4 500. Denne vyprodukujú približne 1 000 vozidiel. Jedným z osobitých rysov továrne je jej flexibilita. V Oxforde vyrábajú 4 modely, ktoré sú upravené presne podľa prianí zákazníkov.

História výroby automobilov v Oxforde je stará viac ako 100 rokov. Model Morris Oxford tu začali vyrábať v roku 1931. Prvý miliónty automobil vyšiel z brán továrne v Oxforde v roku 1948. Bol to Morris Minor, ktorý vyrábali do roku 1971.

„Klasické“ Mini tu vyrábali od roku 1959 do 1968. O produkcii novodobého Mini v tejto továrni rozhodli technici na jar roku 2000. Pôvodne plánovaná výroba rýchlo prekročila očakávania automobilky. Prvý kabriolet začali vyrábať na jar 2004.

Nová generácia, ktorá prišla na trh na jar 2006, bola integrovaná do trojuholníka výroby. Ten pozostával z miest Oxford (výroba karosérie, lakovanie, montáž), Swindon (vývoj a marketing) a Hams Hall (výroba motorov).

BMW Group investovalo od roku 2000 do výrobných hál vo Veľkej Británii viac ako 1,75 miliardy libier. V súčasnosti vyrábajú Mini v trojdverovej a päťdverovej verzii, Mini Clubman a verziu kabriolet.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov