Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aston Martin DB11

Nová kapitola automobilky Aston Martin začala na tohtoročnom autosalóne v Ženeve. Značka tam predstavila nový model DB11, ktorý nadväzuje na tradície športových GT vozidiel minulosti.

Prvý produkt automobilky, ktorý radia do plánu druhého storočia, prichádza s nekompromisným motorom a atraktívnym dizajnom. Vozidlo má hliníkovú konštrukciu, čo prospieva k nižšej pohotovostnej hmotnosti.

Tá však nie je najnižšia, 1 770 kg je ale medzi veľkými GT modelmi veľmi dobrá hodnota. DB11 je tak najdynamickejším, najúčinnejším a najsilnejším modelom zo série DB. Je to najvýznamnejšia novinka od predstavenia DB9 v roku 2003.

Predná časť vozidla je v súčasnosti veľmi propagovaná novými modelmi Ford, ktoré preberajú dizajn tejto anglickej automobilky. Jedinečnosť sa tak čiastočne vytratila, predný otvor pre chladiaci vzduch je však stále neprehliadnuteľný.

Aston Martin DB11 Aston Martin DB11

Predné svetlomety využívajú technológiu LED, obdobne ako aj zadné svetlá. Profil prezradí dlhú prednú kapotu, nízku strechu a plynulú líniu od A-stĺpika po zadný C-stĺpik. Novinkou je pohonná jednotka.

Tá využíva 5,2-litrový vidlicový dvanásťvalec, ktorý je preplňovaný dvojicou turbodúchadiel. Maximálny výkon 447 kW (600 k) je k dispozícii pri 6 500 ot./min. Krútiaci moment vrcholí hodnotou 700 Nm v rozsahu od 1 500 do 5 000 ot./min.

Motor využíva variabilné časovanie ventilov, elektronicky ovládaný westgate turbodúchadla alebo doplnkové chladenie pre turbodúchadlo. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 3,9 sekundy a maximálna rýchlosť je 322 km/h.

Krútiaci moment prechádza na zadné kolesá cez 8-stupňovú automatickú prevodovku. Vzadu je namontovaný samosvorný diferenciál. Vodič má k dispozícii niekoľko dynamických režimov vrátane GT, Sport a Sport Plus.

Aston Martin DB11 Aston Martin DB11

Automobil stojí na 20-palcových diskoch. Predné brzdy využívajú 400 mm kotúče so 6-piestikovými strmeňmi, vzadu nájdeme 360 mm kotúče so 4-piestikovými strmeňmi. Dĺžka novinky je 4 739 mm, šírka 1 940 mm a výška 1 279 mm. Rázvor je 2 805 mm.

Aston Martin DB11 je určený pre 21. storočie a tak ponúka najmodernejšiu sériovú a príplatkovú výbavu. Združený displej s uhlopriečkou 12 palcov informuje o vozidle a 8-palcový TFT displej je určený pre palubný infotainment.

K dispozícii je navigačný systém, 360 ° kamera, rôzne kožené čalúnenia sedadiel alebo elementy v hliníku a dreve. Za príplatok je dostupný tiež 1000 W audiosystém Bang & Olufsen BeoSound s technológiou ICEpower.

Podľa vedenia spoločnosti je novinka najdôležitejším vozidlom nielen v nedávnej histórii ale tiež v celej 103-ročnej existencii automobilky. Prvé dodávky prídu k zákazníkom v štvrtom štvrťroku za ceny od 204 900 €.

MM, Aston Martin

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov