Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škodia poľskí obchodníci udržateľnosti biopalív?

Podozrivo lacná poľská bionafta ohrozuje európsky trh. Konkurencieschopnosť strácajú aj slovenskí výrobcovia.

Trh Európskej únie ohrozuje neúmerne lacná bionafta z Poľska. Orgány Európskej únie na to upozornila Európska rada pre bionaftu (EBB). Slovenskí výrobcovia tvrdia, že dopad nereálne lacných poľských exportov pocítili na trhoch, kde strácajú konkurencieschopnosť.

Organizácia EBB, ktorá združuje výrobcov bionafty z 21 krajín, prehlásila, že neférové praktiky nielenže obchádzajú zákony, ale môžu nepriaznivo ovplyvniť pravidlá udržateľnosti a certifikácie biopalív. Má indície, že distribútori pôsobiaci na poľskom trhu využívajú neprimerané zľavy, ktoré umožňujú poľské národné predpisy pre biopalivá.

bionafta

Nereálnym cenám poľskej bionafty, ktoré nepokryjú ani priame náklady na jej výrobu, nemôžu ostatní európski výrobcovia konkurovať. Slovenské Združenie pre výrobu a využitie biopalív priamo pociťuje dopad lacných poľských exportov na trhoch s biodieslom, kde pôsobí napríklad slovenská spoločnosť Meroco. „U zákazníkov, ktorí sú ochotní nakupovať spomínaný produkt poľského pôvodu, sme stratili konkurencieschopnosť,“ hovorí člen ZVVB (Združenie pre výrobu a využitie biopalív) Peter Kostík. Dodáva, že s nekalou konkurenciou sú konfrontovaní predovšetkým na českom a slovenskom trhu, ale obáva sa, že dostupnosť tohto produktu tlačí dole aj úroveň trhových kotácii, ktorými sa riadi prevažná väčšina trhu v EÚ.

Distribúcia lacnej bionafty zjavne využíva slabé miesta poľskej schémy na sledovanie trvalej udržateľnosti biopalív, ktoré sa primiešavajú do fosílnych palív v rámci plnenia národného mandátu. Diera v systéme umožňuje nakúpiť bionaftu za normálnu cenu, papierovo vykázať jej primiešanie v potrebnom objeme do klasickej nafty, a následne primiešať do paliva namiesto bionafty rovnaký objem obyčajnej nafty. Takto ušetrenú bionaftu predajú distribútori za dumpingovú cenu obchodníkovi. Benefit, tvorený rozdielom ceny biodieslu a obyčajnej nafty, sa pohybuje v stovkách eur.

Množstvá neférovej bionafty podľa EBB nedávno dosiahli hodnoty 20-25 tisíc ton mesačne. Táto bionafta ďalej putuje napríklad do Rumunska, Holandska, Belgicka či Talianska.

EBB sa obrátila aj na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF), aby sa spolu s ďalšími organizáciami pokúsili identifikovať nedôveryhodných operátorov a čo najskôr zastavili toto obchodovanie. “EBB je odhodlaná zastaviť tok poľskej bionafty, ktorý je škodlivý pre integritu a konkurencieschopnosť na trhu EÚ s bionaftou,” povedal prezident EBB Alain Brinon.

ZVVB (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov