Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Legendárny Land Rover Defender skončil svoju púť

Po zavedení stále prísnejších emisných a bezpečnostných noriem odchádzajú do automobilovej histórie legendárne modely. Jedným z nich je Land Rover Defender, ktorý prednedávnom ukončil svoju výrobu.

Na „slávnostné“ podujatie výroby posledného Defenderu pozval Land Rover približne 700 súčasných a bývalých zamestnancov z továrne v anglickom Solihull. Land Rover však predstavil už niekoľko konceptov Defenderu budúcnosti.

Po 68 rokoch tak automobilka ukončila životnú púť jedného z najdlhšieho vyrábajúcich modelov v histórii automobilizmu. Posledným kúskom bol Defender 90 Heritage Soft Top. Na mieste továrne plánuje automobilka reštaurovať staré modely.

Prvé vozidlá by mohli prísť do predaja už v júli tohto roka. Generálny riaditeľ továrne Dr. Ralf Speth vyjadril poďakovanie všetkým zamestnancom, ktorí sa podieľali na výrobe tejto legendy. Pre väčšinu zamestnancov to bol výnimočný deň.

Počas akcie jazdilo v okolí továrne 25 jedinečných modelov Land Roveru z celej histórie. Posledný Defender plánujú umiestniť do kolekcie Jaguar Land Rover Collection. Automobilka ponúka majiteľom Defenderov nahrať ich najpamätnejšie videá s modelom na oficiálnu stránku, kde budú dostupné pre širokú verejnosť.

Land Rover Defender posledný kus Land Rover Defender posledný kus

Od roku 1948 vyrobili v Solihull viac ako 2 milióny Defenderov. Automobil, ktorý začal ako nákres v piesku, sa stal jedným z najúspešnejších vozidiel s pohonom 4×4. Jubilejný dvojmiliónty kúsok vydražili na aukcii za rekordných 400 000 libier.

To je rozdiel voči úplne prvému Defenderu, ktorý predali na výstave Amsterdam Motor Show v roku 1948 za 450 libier. Automobil prešiel počas výroby niekoľkými generačnými obmenami. V roku 1958 prišla na trh takzvaná Series 2.

Tá priniesla nový dizajn a motor, ktorý používali až do roku 1980. Polmiliónty kúsok zišiel z výrobných pásov v roku 1966 a najúspešnejším rokom bol 1971 s 56 000 predanými Defendermi po celom svete.

Tim Bickerton, 55-ročný mechanik opravuje modely Land Rover už 40 rokov. Do tohto podniku ho doviedol jeho starý otec a otec. Ide tak o generačné odovzdávanie cenných informácii o tomto výnimočnom vozidle.

Na internetovej stránke automobilky je k dispozícii tiež virtuálna možnosť prehliadky výrobnej linky v Solihull. Nám nezostáva nič iné, len popriať modelu Defender spokojný automobilový „dôchodok.“ Budeš nám chýbať.

MM, Land Rover

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov