Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Meredes E jazdí autonómne

Nová Trieda E značky Mercedes-Benz je prvým sériovým vozidlom na svete, ktoré získalo testovaciu licenciu na autonómne jazdenie v americkom štáte Nevada. 
Pri testovaní funkcií autonómneho jazdenia museli byť doteraz skúšobné vozidlá vybavené nákladným hardvérom a softvérom. Okrem toho sa vo vozidlách nachádzali prídavné snímače, modifikované riadenie a adaptívny systém ESP. V novej Triede E značky Mercedes-Benz nič také nenájdete. Sériová verzia je v súčasnosti komplexne vybavená inteligentnou technikou. Pre testovanie sú preto potrebné len menšie úpravy softvéru riadiacej jednotky systému JAZDNÝ PILOT.

Prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG, zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars, zdôrazňuje: „Skutočnosť, že výrobca automobilov značky Mercedes-Benz získal toto povolenie pre jazdenie ako prvý na svete, dokazuje, že sme v oblasti autonómneho jazdenia o krok vpredu. Nová Trieda E tým zaznamenala ďalší obrovský krok na ceste za plnoautomatizovaným vozidlom.“

Autonómna testovacia prevádzka je povolená na všetkých cestách a dialniciach v štáte Nevada, vodiči musia riadiť vozidlo sami len pri odbočovaní, pri zjazdoch a nájazdoch na cesty. Testy autonómnej jazdy pri každodennej prevádzke absolvujú špeciálne školení skúšobní piloti. Oddelenie motorových vozidiel štátu Nevada (NDMV) navyše nariadilo, aby sa pri testovacích jazdách nachádzali vo vozidle dvaja cestujúci z ktorých jeden za volantom. Testovacie vozidlá majú červené poznávacie značky vyhradené pre autonómne jazdenie.

Nevada sa stala priekopníkom, keď už v júni 2011 schválila úpravy pre autonómne jazdenie. Cestná sieť, scenéria a celková premávka tohto štátu uprostred púšte dôstojne reprezentuje dopravnú situáciu v USA. Po verejných komunikáciách už od mája 2015 jazdia aj dve autonómne jazdiace nákladné motorové vozidlá divízie Daimler Truck

MB (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov