Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Retromobile 2016: od Citroëna Méhari k E-Méhari

Na výstave Retromobile, ktorá sa konala Paríži, zložil Citroën poctu legendárnemu modelu Méhari. V máji 1968 spojil plastovú karosériu bez strechy s veselými farbami a s radosťou zo života. O takmer 48 rokov predstavil novú interpretácia tohto odkazu, elektrické vozidlo E-Méhari. 

Citroen-E-Mehari-0     2016-Citroen-E-MEHARI-4

Máj 1968… Citroën vyvíjal nadčasový model na voľný čas: Méhari. Atypický kabriolet využíval techniku modelu Dyane 6 a na vtedajších cestách vyzeral ako UFO na kolesách: jeho nezameniteľný vzhľad sa tak odlišoval od tradičných kabrioletov…
Citroën Méhari bolo univerzálne, praktické a úsporné vozidlo ako stvorené na výlety na pláž. Predurčovala ho na to aj jeho ľahká plastová karoséria (525 kg), ktorá odolávala hrdzi a dala sa umyť prúdom vody. Za okamžitou a stálou popularitou tohto malého Citroëna stála aj jeho variabilita bez obmedzení či pestré farby.

1968-Citroen-Mehari-1       Citroën mehari b

Citroën Méhari symbolizoval nespútanú slobodu a radosť zo života a rýchlo sa stal spoločenským fenoménom. Darilo sa mu aj vo filmových úlohách, zvlášť populárny bol v sérii filmov Žandári s nezabudnuteľnými Louisom de Funès. Presadil sa aj pri dobrodružných výpravách po svete (Liège – Dakar – Liège v roku 1969 či Paríž – Kábul – Paríž v roku1970). Bol tiež spoľahlivým spoločníkom francúzskej armády a bezpečnostných zložiek.

Počas takmer 20 rokov, do roku 1987, sa predalo 145 000 exemplárov Citroëna Méhari.

O takmer 30 rokov po skončení tejto významnej kapitoly v dejinách značky Citroën sa na svet opäť hlási nevšedné vozidlo na voľný čas. Citroën sa opäť vracia k označeniu Méhari: E-MEHARI. Novinka využíva rovnaký koncept ako predchodca (kabriolet so 4 miestami, úplne odmontovateľná strecha, plastová karoséria s umývateľným interiérom a veselými farbami), no pridáva najmodernejší plne elektrický pohon (napájaný lítiovo-polymérovými batériami spoločnosti Groupe Bolloré, max. rýchlosť 110 km/h, dojazdy cca 200 km), ktorý presne korešponduje so zameraním vozidla.  Vozidlo by sa malo dostať do predaja na jeseň a tak návštevníci výstavy Retromobile 2016 videli Citroën E-MEHARI v predpremiére. Súčasne mohli obdivovať aj pôvodný model Méhari.

Okrem Méhari sa vďaka spolupráci so zberateľskými klubmi a nadšencami predstavili v expozícii značky Citroën aj legendárne modely C6 (symbol 30-tych rokov), nezabudnuteľné predvojnové vozidlo Traction, dodávka 2 CV, ktorá oslávi 65 rokov od prvého predstavenia či CX, hlavný predstaviteľ značky zo 70-tych rokov.

Citroën mehari c

Citroën, dk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov