Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz vyrobil v Sindelfingene 20-miliónty automobil

Automobilový priemysel rastie každým dňom a tak nie je prekvapením, keď niektorá automobilka uverejní informácie o výrobe jubilejného vozidla. V uplynulých dňoch Mercedes-Benz vyrobil už 20-miliónte vozidlo v továrni Sindelfingen.

Automobilka začala vyrábať svoje modely v nemeckom Sindelfingene už v roku 1946. Továreň je však staršia, svoju produkciu spustila už v roku 1915 výrobou lietadiel a leteckých motorov, ku ktorým sa neskôr pridali karosérie.

Mercedes-Benz v Sindelfingene vyrobil jubilejný automobil s poradovým číslom 20 000 000, ktorým je najnovšia trieda S 500 e. Ide o plug-in hybridné vozidlo, ktoré v sebe spája výhody bežných automobilov s elektromobilmi.

Predchodca triedy S, Mercedes-Benz 220, začal schádzať z výrobných pásov v Sindelfingene v roku 1951. Odvtedy tu vyrábajú všetky generácia triedy S. Celosvetovo je to najpredávanejší luxusný automobil vo svojej kategórii.

Predseda predstavenstva Daimler AG, Dr. Dieter Zetsche, prezradil, že 20 miliónov automobilov by oboplo planétu 2,5-krát. Výroba jubilejného modelu vo verzii hybrid je tiež ďalším úspechom značky.

Automobilka plánuje do roku 2020 investovať do tejto továrne 1,5 miliardy eur. Tie budú určené na premenu súčasných priestorov na moderné a flexibilné miesta. Cieľom značky je znížiť stupeň automatizácie.

Jubilejný automobil S 500 e v čiernej farbe bude použitý pre zvláštne účely, pravdepodobne ho vystavia v múzeu. Veľké luxusné vozidlo má pritom priemernú spotrebu len 2,8 l/100 km, čomu zodpovedajú emisie CO2 na úrovni 65 g na kilometer jazdy. Systém Plug-In Hybrid Drive buduje úspešné miesta na trhu a do roku 2017 plánujú uviesť na trh až 10 modelov s touto technológiou.

Práve model S 500 e začal éru plug-in hybridov od Mercedesu-Benz v septembri 2014. V marci 2015 prišiel na trh automobil C 350 e sedan aj kombi a neskôr typ GLE 500 e a GLC 350 e. Továreň v Sindelfingene v súčasnosti zamestnáva približne 26 000 ľudí.

V minulom roku vyrobili 367 313 vozidiel triedy C, E, S, CLS, CLS Shooting Brake, SLS AMG a Mercedes-AMG GT. Každý deň odovzdajú v zákazníckom centre viac ako 250 nových automobilov.

Počas dlhoročnej tradície továrne tu vyrobili niekoľko unikátov. Jedným z nich bol v roku 1946 Mercedes-Benz 170 označovaný ako „Grosser Mercedes“. Do zbierky výnimočných modelov, ktoré tu vyprodukovali, patrí tiež prvý osobný vznetový model 260 D, legendárny 300 SL Gullwing alebo Ponton so samonosnou karosériou.

MM, Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov