Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda na veteránskej rally v Nemecku

Špeciálne modely z histórie Škodovky predstavili na rally historických vozidiel v severnom Nemecku. Koncom augusta mohli diváci vidieť netradičné historické vozidlá z dielne mladoboleslavskej značky.

Rally pre historické automobily Hamburg-Berlin-Klassik podľa názvu zavítala do dvoch najväčších nemeckých miest. Nechýbali vozidlá Škoda z povojnovej éry a automobilke vytvorili dobrú vizitku v podobe netradičných veteránov.

Trasy viedli v okolí Berlína, v horách Harz, v okolí Wolfsburgu a Hamburgu. Rally Hamburg-Berlin-Klassik má rýchlostné skúšky nie na rýchlosť ale na presnosť prejazdu. O víťazoch tak rozhodujú stotiny sekundy.

Na štart sa postavilo 180 posádok a po 3 dňoch, 6-tich etapách a 730 km prišli jazdci do prístavu v Hamburgu. Škoda Múzeum prispelo s historickými automobilmi do tejto rally už po šiestykrát. Prvým vozidlom Škoda bol model 1101 z roku 1948.

Na pohon slúžil 1,1-litrový zážihový štvorvalec s výkonom 23 kW (32 k). Automobil dokázal ísť maximálnou rýchlosťou 100 km/h. Model Škoda 440 Spartak z roku 1958 má motor so zdvihovým objemom 1,1 litra.

Škoda Tudor

Maximálny výkon 29 kW (40 k) stačí na pohodovú jazdu na okresných cestách. Ďalším exemplárom bola Škoda 1000 MB Rallye z roku 1967. Zo sériového modelu bola Škodovka upravená na netradičné expedičné jazdy ako napríklad Panama-Aljaška alebo Londýn-Mexiko.

Upravené sedadlá a motor s výkonom 66 kW (90 k) dokážu tomuto modelu prideliť na 60-te roky netradičnú dynamiku. Škoda 130 RS z roku 1976 je obdivuhodným automobilom. V roku 1977 získala titul a víťazstvo vo svojej triede na Rallye Monte Carlo.

Posledným predstaveným vozidlom bol youngtimer Škoda Rapid S 135 vyrobená koncom 80-tych rokov. Elegantné kupé poháňa 1,3-litrový štvorvalec s výkonom 43 kW (58 k). tento automobil už začínajú objavovať tiež zberatelia veteránov.

MM, Škoda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov