Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Alpina B6 xDrive Gran Coupe

Dvorný úpravca vozidiel BMW – Alpina – upravil pre modelový rok 2016 niektoré automobily. Nová Alpina B6 xDrive Gran Coupe bude k dispozícii od marca 2015 a dodanie zákazníkom sa uskutoční na začiatku júna.

BMW koncom minulého roka vynovil modelový rad 6. Alpina v tomto roku predstavila vynovenú Alpinu B6 xDrive Gran Coupe, ktorá vychádza z bežnej verzii BMW 6 Gran Coupe. Novinka sa bude vyrábať v obmedzenom množstve a na objednávku.

Karoséria automobilu sa vyrobí v továrni BMW v Dingolfingu, a pracovníci z Alpiny ju ručne doskladajú v meste Buchloe. Dokončovacie práce v továrni Alpina predlžujú dobu dodania o približne dva týždne.

Novinka dostala upravenú prednú masku s dynamickejším predným spojlerom. Nová kapota Alpiny podčiarkuje nový dizajn vozidla. Na pohon slúži osemvalcový motor so zdvihovým objemom 4,4 litra a preplňovaním dvojicou turbodúchadiel.

Alpina B6 xDrive Gran Coupe Alpina B6 xDrive Gran Coupe

Maximálny výkon je 441 kW (600 k) pri 6 000 ot./min. Krútiaci moment dosahuje 800 Nm pri 3 500 ot./min. Voči predchádzajúcemu modelu je to nárast o 44 kW (60 k), ktorý dosiahli konštruktéri prepracovaním nasávacieho potrubia a úpravou palivového systému.

Motor má dva chladiče vody, medzichladiče stlačeného vzduchu a veľký výmenník tepla. Vo valcoch pracujú špeciálne piesty Mahle. Plniaci tlak turbodúchadiel dosahuje hodnotu 1,2 bar a kompresný pomer sa zmenil na 10,0:1.

Dynamické parametre vozidla sú na vysokej úrovni. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne novinka vďaka pohonu xDrive za 3,6 sekundy a maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 324 km/h. Prenos krútiaceho momentu na všetky kolesá zabezpečuje 8-stupňová prevodovka Alpina Switch-Tronic.

Alpina B6 xDrive Gran Coupe Alpina B6 xDrive Gran Coupe

Výkonný automobil musia spomaliť výkonné brzdy. Predné brzdové kotúče majú priemer 374 mm a zadné 370 mm. Automobil využíva elektronický podvozok s dynamickým nastavením tlmičov a aktívnymi stabilizátormi.

Do sériovej výbavy pribudli LED adaptívne svetlomety s automatickým prepínaním diaľkových svetiel. Výfukové potrubie z nehrdzavejúcej ocele s dvojitými oválnymi koncovkami sa stará o výrazný a hlboký zvuk. Vodič cez tlačidlo na stredovej konzole ovplyvňuje činnosť aktívnych výfukových klapiek.

Nastaviteľné adaptívne tlmiče umožňujú prepínať medzi režimami Comfort+, Comfort, Sport a Sport+. Automobil jazdí na 20-palcových diskoch Alpina s pneumatikami 255/35 ZR20 vpredu a 295/30 ZR20 vzadu.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov