Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan GT-R LM Nismo

Automobilka Nissan je veľmi úspešná na motoristických podujatiach. Na nasledujúcich 24-hodinových pretekoch v Le Mans bude Nissan reprezentovať veľmi špecifický nový model GT-R LM Nismo.

Prvé predstavenie Nissana GT-R LM Nismo sa uskutočnilo v USA počas podujatia Super Bowl XLIX. Novinka sa na prvý pohľad podobá na iné vozidlá na pretekoch. Zmeny sa však skrývajú v technickej časti vozidla.

Predstavenie novinky na podujatí Super Bowl nebolo náhodné. Minuloročný Super Bowl sledovalo vyše 110 miliónov divákov. Pre automobilku je to výborná forma reklamy, ktorú vidí na jednom obrovský počet ľudí.

GT-R LM Nismo je priekopníkom v oblasti pohonu. Vidlicový šesťvalec so zdvihovým objemom 3,0 litra roztáča kolesá prednej nápravy, čo je v absolútne výnimočné.

Nissan GT-R LM Nismo Nissan GT-R LM Nismo

Predné kolesá sú preto širšie, ako zadné. Predné pneumatiky majú šírku 14 palcov a zadné 9 palcov. Konštruktéri presunili do prednej časti automobilu aj ťažisko. Na skúšobnej motorovej brzde technici namerali výkon pohonnej jednotky okolo 404 kW (550) k.

Nissan uviedol, že počas absolvovania jedného kola v Le Mans uvoľní vozidlo až 2 MJ (megaJoulov) energie. Odstupňovanie podľa tried v pretekoch pokračuje až k hranici 8 MJ.

Nissan GT-R LM Nismo Nissan GT-R LM Nismo

Počas pretekov bude vozidlo využívať systém rekuperácie kinetickej energie známy z F1. Podľa automobilky dokáže tento systém vyvinúť výkon vyše 551 kW (700 k), ktorý sa môže pridať k výkonu motora. Celkový krátkodobý výkon tak dosiahne hodnotu až 919 kW (1 250 k).

Vozidlo bude súťažiť v triede LM P1 šampionátu FIA World Endurance Championship. Preteky sa začnú 12. apríla v britskom Silverstone. Spoločnosť Nissan tiež oznámila nové partnerstvá, ktoré budú figurovať v jej programe pre triedu LM P1.

Partnerom pre hodinky a meranie času je odteraz švajčiarsky výrobca TAG Heuer. Oficiálnym partnerom pre olej a mazivá sa stala spoločnosť Motul. V oblasti pneumatík bude výhradným dodávateľom Michelin.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov