Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan ZEOD RC pokoril 300 km/h

Automobilka Nissan dokázala v kvalifikácii na 24 hodín Le Mans hneď v prvej jazde pokoriť rýchlosť 300 km/h s elektrickým automobilom. 

Model ZEOD RC poháňa spaľovací motor aj elektromotor. Vodič môže rozhodnúť, ktorý pohon je práve výhodnejší a prepínať medzi nimi. K dispozícii tak má výkon spaľovacieho motora a aj krútiaci moment elektromotora, ktorý je dostupný hneď od rozbehnutia.

Elektrický pohon tvorí pár elektromotorov s výkonom 110 kW (150 k). Spaľovací motor má 3 valce, zdvihový objem 1,5 litra a výkon 294 kW (400 k).

Maximálnu rýchlosť 300 km/h dosiahol Satoshi Motoyama na rovinke Mulsanne výlučne na elektrický pohon. „Jazdil som na ZEOD v Le Mans po prvýkrát a okamžite sme dosiahli náš cieľ 300 km/h v elektrickom móde,“ povedal Motoyama.

Nissan ZEOD

Cieľ automobilky pokoriť hranicu 300 km/h výlučne na elektrinu nebol posledným krokom. Motoyama spolu s víťazmi GT Academy Lucasom Ordonezom a Wolfgangom Reipa prešli okruh s vozidlom ZEOD päťkrát počas noci.

Nissan stanovil nový cieľ, absolvovať celý okruh Le Mans v pretekárskych podmienkach pomocou výlučne elektrického pohonu.
V triede LM P2 nastal veľký deň pre Nissan. Dosiahol prvých 8 miest v triede. Najrýchlejší čas zajazdil Jann Mardenborough s vozidlom Nissan Ligier JS P2. Jazdil na nových pneumatikách a s nízkym množstvom paliva v nádrži. Po jazde prezradil, že vyhlásil, že cieľom jazdcov je vyhrať pre Nissan všetky možné ocenenia.

Samotné preteky 24 hodín Le Mans však toto vozidlo napokon nedokončilo.

MM, Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov