Lexus UX získal Top Safety Pick

Ocenenie novinke udelila americká organizácia pre bezpečnosť cestnej premávky IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) za výborné výsledky, ktoré dosiahla v crash testoch.

Na získanie ocenenia Top Safety Pick, muselo vozidlo získať najvyššie hodnotenie  „Good“  pri testovaní čelného nárazu so stredným prekrytím a malým prekrytím na strane vodiča, bočného nárazu, testu pevnosti strechy a ochrany hlavy cestujúcich, hodnotenie „Good“ alebo „Acceptable“ pri teste nárazu s malým prekrytím na strane spolucestujúceho.  Na získanie výsledku bolo potrebné aj hodnotenie „Advanced“ alebo „Superior“ v prípade čelného nárazu a výsledok „Good“ alebo „Acceptable“ pri teste predných svetiel. Lexus UX splnil tieto podmienky a vo všetkých nárazových testoch získal najvyššie skóre.

IIHS udelilo najvyššie hodnotenie „Superior“ aj prednárazovému bezpečnostnému systému, ktorým je Lexus UX štandardne vybavený. Americká organizácia vykonala testy pri dvoch rýchlostiach – 12 a 25 míľ/h (19 km/h a 40 km/h) a systém v obidvoch prípadoch zabránil kolízii. Prednárazový bezpečnostný systém s detekciou chodcov (aj v noci) a cyklistov je súčasťou balíka  Lexus Safety System+ 2.0. V rámci balíka bezpečnostných systémov  Lexus UX, bez ohľadu na úroveň vybavenia, disponuje aj asistentom udržiavania v jazdnom pruhu s upozornením na nežiaduce vybočenie z jazdného pruhu, systémom výstrahy v prípade únavy vodiča, asistentom rozpoznávania dopravných značiek a automatickými diaľkovými svetlami.

Vynikajúce výsledky v nárazových testoch nepochybne ovplyvnila aj konštrukcia modelu UX.  Vozidlo je postavené na novej platforme GA-C, ktorá sa vyznačuje vysokou  konštrukčnou tuhosťou. Tá zvyšuje bezpečnosť cestujúcich v prípade nárazu a nízko položené ťažisko zaručuje stabilitu auta a jeho ovládanie v extrémnych situáciách. Auto je navyše vybavené aj v štandarde ôsmimi airbagmi:  pre vodiča a spolujazdca, kolenný airbag pre vodiča a spolujazdca, airbag pre vodiča a spolujazdca na sedadle proti bočnému nárazu a airbag pre vodiča a spolujazdca, ktorý chráni hlavu. Crossover je taktiež vybavený prednými sedadlami s konštrukciou, ktorá v prípade kolízie znižuje riziko úrazu krku a hlavy.

Toyota (PL), foto: archív

Lexus UXTop Safety Pick
Komentáre (0)
Pridať komentár