Exkluzívna výročná edícia BMW M5

Bavorský výrobca automobilov sa snaží svoj špičkový športový sedan, model M5, ešte zatraktíť. Nová generácia má ešte ďaleko do predstavenia a tak sa musí súčasná verzia pripraviť na nové vydanie už v polovici životného cyklusu.

BMW M5 bolo vždy synonymom rýchlych športových sedanov. Už prvú verziu s interným označením e28 označovali za najrýchlejší sedan na svete. Najnovšia generácia však musí súperiť nielen s modelmi Audi a Mercedes-Benz, ale aj s mnohými inými športovými vozidlami.

Vývojári v Mníchove preto popracovali na aktuálnej verzii M5 a vytvorili z nej exkluzívnu edíciu. Dostala označenie “30 Jahre M5” a je pripomienkou 30. výročia vzniku modelov M5. Ich históriu si pripomenieme v niektorom z nasledujúcich článkov.

Najnovšia edícia sa vyrobí len v obmedzenom počte 300 kusov. Tie budú musieť vystačiť pre všetkých záujemcov z celého sveta. Čo robí toto auto zaujímavým, je jeho motor. K dispozícii dá 441 kW (600 k), čo je o 40 k viac, než sériová pohonná jednotka. Krútiaci moment konštruktéri zodvihli na úroveň 700 Nm. Ide tak nielen o najsilenejšiu sériovú M5-ku, ale aj o doteraz najsilnejšie sériovo vyrábané BMW.

Kombinovaná spotreba paliva sa podľa papierových údajov zastavila na čísle 9,9 l/100km. Hodnota vypúšťaných emisií CO2 leží na hranici 231 g/km. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne upravený model M5 za 3,9 sekundy, čím sa stal najdynamickejším modelom BMW. Maximálna rýchlosť je obligatórne obmedzená na 250 km/h, po odstránení obmedzovača však s prehľadom presiahne 300 km/h.

V interiéri aj exteriéri bude kvantum exkluzívnych prvkov. Spomeňme napríklad špeciálny odtieň farby, nové disky z ľahkých zliatin, či emblémy edície umiestnené vnútri vozidla a na prahoch.

MM, BMW

BMWM5
Komentáre (0)
Pridať komentár