Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Exkluzívna výročná edícia BMW M5

Bavorský výrobca automobilov sa snaží svoj špičkový športový sedan, model M5, ešte zatraktíť. Nová generácia má ešte ďaleko do predstavenia a tak sa musí súčasná verzia pripraviť na nové vydanie už v polovici životného cyklusu.

BMW M5 bolo vždy synonymom rýchlych športových sedanov. Už prvú verziu s interným označením e28 označovali za najrýchlejší sedan na svete. Najnovšia generácia však musí súperiť nielen s modelmi Audi a Mercedes-Benz, ale aj s mnohými inými športovými vozidlami.

Vývojári v Mníchove preto popracovali na aktuálnej verzii M5 a vytvorili z nej exkluzívnu edíciu. Dostala označenie “30 Jahre M5” a je pripomienkou 30. výročia vzniku modelov M5. Ich históriu si pripomenieme v niektorom z nasledujúcich článkov.

BMW M5 BMW M5

Najnovšia edícia sa vyrobí len v obmedzenom počte 300 kusov. Tie budú musieť vystačiť pre všetkých záujemcov z celého sveta. Čo robí toto auto zaujímavým, je jeho motor. K dispozícii dá 441 kW (600 k), čo je o 40 k viac, než sériová pohonná jednotka. Krútiaci moment konštruktéri zodvihli na úroveň 700 Nm. Ide tak nielen o najsilenejšiu sériovú M5-ku, ale aj o doteraz najsilnejšie sériovo vyrábané BMW.

BMW M5 BMW M5

Kombinovaná spotreba paliva sa podľa papierových údajov zastavila na čísle 9,9 l/100km. Hodnota vypúšťaných emisií CO2 leží na hranici 231 g/km. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne upravený model M5 za 3,9 sekundy, čím sa stal najdynamickejším modelom BMW. Maximálna rýchlosť je obligatórne obmedzená na 250 km/h, po odstránení obmedzovača však s prehľadom presiahne 300 km/h.

V interiéri aj exteriéri bude kvantum exkluzívnych prvkov. Spomeňme napríklad špeciálny odtieň farby, nové disky z ľahkých zliatin, či emblémy edície umiestnené vnútri vozidla a na prahoch.

MM, BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov