Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Roux a Pininfarina: Prilba s chladiacou H2O

Spoločnosť Roux Helmets a dizajnérske štúdiou nedávno spoločne predstavili novú sériu ochranných pretekárskych prilieb z karbónu s integrovaným vodným chladením. Má to však jeden háčik, pretože potenciálni záujemcovia budú musieť siahnuť hlbšie do kapsy.

Vyhlásené univerzálne štúdio z Apeninského polostrova je svetoznáme vďaka svojim originálnym dizajnovým návrhom. Predmetom jeho záujmu sú všetky spotrebiteľské veci z nášho osobného života počnúc kávovarom až po šokujúce automobilové koncepty a štúdie. Firma Roux Helmets so sídlom na Floride zase ponúka ochranné prilby všetkého druhu a využitia.

Spoločnými silami obe firmy vyvinuli úplne novú modelovú sadu s veľmi ľahkou konštrukciou z uhlíkových vlákien a inovatívnym zabudovaným vodným chladením. Prilby sú určené pre pretekárov profesionálnej série F1 až F4 a súčasne pre seriály pretekov cestných vozidiel. Verzia pre vozidlá s otvoreným kokpitom bude mať odnímateľné aerodynamické spojlery, pre vozidlá s uzatvoreným kokpitom sú potom určené varianty s integrovaným chladením.

Tento systém pracuje s cirkulujúcou vodou s teplotou 52 stupňov Celzia, ktorá bude počas jazdy ochladzovať rozpálenú hlavu pilota a tým zvyšovač jeho komfort a zlepšovať sústredenie a koncentráciu. Prilby tiež disponujú hadicou na pitie a interkomom s mikrofónom a reproduktormi s funkciou potlačenia okolitého ruchu. V rámci bezpečnosti sľubujú obe spoločnosti unikátny systém núdzového odnímania prilby z hlavy bez nutnosti väčšieho pohybu šoférovho krku, čo je viac než vhodné pri nehodách, kde by neodborná manipulácia s prilbou mohla spôsobiť trvalé ochrnutie postihnutého.

Na výber budú dve verzie – otvorená a uzatvorená v siedmich rôznych cenových kategóriách. Základná cena prilby sa pohybuje okolo čiastky 1070 eur, v prípade najdrahšej špecifikácie si musíte pripraviť dokonca sumu 4470 eur. Profesionálne prilby v cene ojazdeného automobilu sa dostanú na európsky trh už na jeseň tohto roku. Pininfarina však v súčasnosti pracuje aj na extrémne výkonnom elektromobile Battista a vyvíja aj novú skateboardovú platformu pre elektromobily.

-jj-, zdroj: Roux Racing a Pininfarina

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov