Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Atlas APC: Obrnený obor s povolením jazdiť v bežnej premávke!

Ak niekedy budete jazdiť po amerických cestách, na semafore možno zastanete vedľa tohto obrneného vozidla. Jazdiť na ňom môže hocikto, napríklad miestny stavebný inžinier.

V kontexte európskej súčasnosti to síce znie neuveriteľne, no 7 tonové obrnené vozidlo smie v Amerike jazdiť po cestách a kúpiť si ho môže v podstate ktokoľvek. Hoci Atlas na prvý pohľad vyzerá ako armádne vozidlo, v skutočnosti je to prerobený Ford F-550. Predlohou pre model APC bolo armádne viacúčelové obrnené vozidlo Oshkosh L-ATV.

Civilný transportér za morom predáva spoločnosť Goat Tactical Vehicles, pričom Atlas APC si miestni záujemcovia môžu kúpiť v každom z amerických štátov. Viete si predstaviť jazdiť na aute s otočnou vežou na streche? Čo jazdiť, ale parkovať!

Atlas APC je 6 325 mm dlhý, 2 540 mm široký a 2 846 vysoký. Má svetlú výšku podvozka 340 mm a váži bezmála osem ton. Motor taktiež pochádza z dielne Fordu a ide o 6,7-litorvý naftový osemvalec s výkonom 246 kW (335 k) a najvyšším krútiacim momentom 1 017 Nm. Motor je skombinovaný s 10-stupňovým automatom, do palivovej nádrže natankujete takmer 150 litrov nafty a to by vám malo vydržať na viac ako 600 kilometrov.

Aby ste si ale nemysleli, toto auto je aj skutočne účelné. Veď má balistickú ochranu B6 čo znamená, že odolá projektilom ráže 7,62 mm vystrelených zo vzdialenosti 10 metrov a problém mu nerobí ani streľba z AK-47. Poradí si aj v ťažkom teréne, brodiť sa vie až do hĺbky 800 milimetrov.

Samozrejme, pancierová novinka nie je lacná,  štartuje na cene 395-tisíc dolárov (366-tisíc eur). Možno budem trochu ostrejší, no ak sa akýkoľvek civilista v Amerike cíti natoľko ohrozený, že potrebuje toto auto, tak naňho zrejme nájde aj potrebný obnos peňazí.

Gerlach odolá 8 kilám TNT!

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov