Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota Camry: Dokonalá harmónia po novom

Toyota Camry je sedan definujúci celý segment, ktorý sa na mnohých trhoch pravidelne teší postaveniu najpredávanejšieho modelu a slúži ako vlajková loď značky.

Model Camry je už takmer 40 rokov globálnym modelom značky Toyota a od jeho uvedenia na trh sa predalo na celom svete viac ako 21 miliónov kusov.

Uvedením nového modelu Camry sa posilňujú kvality, ktoré zachovajú jeho obľúbenosť medzi vodičmi, ktorí uprednostňujú sedan pred inými typmi vozidiel. Spoločnosť Toyota sa zamerala na zdokonalenie dizajnu a zážitku z jazdy bez toho, aby došlo k oslabeniu dojmu, že model je skutočným sedanom.

Nový štýl vozidla okamžite zapôsobí dynamickou prednou časťou, ostro tvarovanými svetlami a výraznými bočnými líniami, ktoré sa tiahnu po celej dĺžke karosérie. Vo vnútri nový vzhľad ponúka charakter otvoreného kokpitu pre vodiča i spolujazdca, pričom mimoriadne úsilie bolo venované navodeniu luxusného dojmu prostredníctvom efektu dokonalej harmónie čalúnenia, materiálov a povrchov.

Nová Toyota Camry využíva hybridnú elektrickú technológiu pohonu piatej generácie, ktorá poskytuje vyšší výkon, nižšiu spotrebu paliva a uspokojivejší zážitok z jazdy. K dispozícii sú nové multimediálne systémy a digitálne prístroje pre vodiča s jednoduchším a rýchlejším pripojením a odozvou. Zároveň je nový model štandardne vybavený najnovšou generáciou súboru bezpečnostných systémov Toyota Safety Sense v rámci komplexného balíka funkcií pre bezpečnosť a asistenčnú podporu vodiča.

Elegantný a kultivovaný štýl exteriéru

Elegantný a kultivovaný dizajn modelu Camry získal modernejší a podmanivejší vzhľad vďaka práci dizajnových štúdií CALTY spoločnosti Toyota v USA. Cieľom bolo vytvoriť výraznejší vzhľad, ktorý by vyjadroval sofistikovanosť, športový nádych a radosť z jazdy.

Najvýraznejšiu zmenu badať v prednej časti, ktorá sa vyznačuje dynamickejšou siluetou v súlade s novým dizajnovým jazykom značky Toyota. Vozidlu prepožičiava nízky skosený tvar, ktorý zvýrazňujú štíhle, ostro zalomené nové svetlomety.

Predĺžený previs a nižšia línia strechy v zadnej časti navodzujú dojem dynamiky, zatiaľ čo mohutné línie po boku vozidla sa zbiehajú pri zadnom logu značky. Zadná časť vozidla zaujme novým dizajnom združených svetiel a evokuje dynamický tvar prednej časti, ktorý sa odráža v štýle obloženia a dizajne veka batožinového priestoru.

Elegantný, no zároveň jednoduchý dizajn interiéru

Z prepracovaného interiéru vyžaruje prestíž a elegancia vďaka sofistikovanej, modernej a komfortnej atmosfére. Ústredným bodom kokpitu obopínajúceho vodiča je nový displej multimediálneho systému na stredovom paneli pri zachovaní vzdušnej atmosféry z pohľadu vodiča i predného spolujazdca. Veľa úsilia sa vynaložilo na dosiahnutie konzistentnej kvality a povrchovej úpravy všetkých materiálov použitých na čalúnenie a obloženie, čo dodalo interiéru harmonický a luxusný vzhľad.

Súčasťou novo koncipovaného prístrojového panelu je výrazná vystúpená časť. Konštrukcia s premyslenou logikou prepája celý rad komplexných súčastí do jedného celku.

Piata generácia hybridného pohonu

Camry je najnovším modelom využívajúcim výhody piatej generácie hybridnej elektrickej technológie od spoločnosti Toyota, ktorá priniesla ďalší pokrok v oblasti výkonu, jazdných vlastností a účinnosti.

Táto evolučná inovácia prináša nový dvojpólový lítiovo-iónový akumulátor s vyšším výkonom a lepšou odozvou. Hlavné zložky, vrátane prevodovky hybridného systému, elektrických motorgenerátorov a invertora, sú prepracované tak, aby sa znížili vnútorné straty a ušetrila sa hmotnosť i priestor. Uvedené zmeny v spojení s osvedčeným 2,5-litrovým štvorvalcovým hybridným motorom zvyšujú maximálny výkon celého systému na 231 k (DIN)/170 kW (+6 %) a súčasne znižujú spotrebu paliva na 5,1 l/100 km a produkciu emisií CO2 na 117 g/km.

Zrýchlenie je dynamickejšie a lineárnejšie s prakticky okamžitou odozvou a intuitívnejšou kontrolou. Čas zrýchlenia z nuly na 100 km/h sa skrátil z 8,3 na 7,9 sekundy. Vďaka zvýšenému prínosu akumulátora môže motor pracovať aj pri nižších otáčkach, čo podporuje úsporu paliva aj emisií a tichšiu prevádzku.

K plnohodnotnejšiemu zážitku z jazdy prispieva aj nové vyladenie zavesenia kolies – vzpier MacPherson vpredu a dvojitého lichobežníkového zavesenia vzadu – na zaistenie spoľahlivej odozvy a svižnejšieho ovládania, najmä na kľukatých cestách mimo mesta.

Multimediálne a digitálne inovácie

Nový model Camry je štandardne vybavený najnovším multimediálnym systémom Toyota Smart Connect, ktorý sa ovláda pomocou 12,3-palcového displeja. V ponuke je aj vylepšený balík Smart Connect+ s ďalšími prvkami a funkciami.

Systém Toyota Smart Connect obsahuje navigačný systém na báze cloudu, ktorý sa nepretržite aktualizuje o živé dopravné informácie, a dokonca aj funkciu inteligentného palubného hlasového agenta, ktorý reaguje na širokú škálu vyslovených príkazov a požiadaviek aj v slovenskom jazyku. A ak chcete vo vozidle naozaj špičkový zvukový zážitok, v rámci voliteľnej výbavy je v ponuke exkluzívny audiosystém JBL so sústavou deviatich reproduktorov.

Na prepojenie smartfónov s palubným multimediálnym systémom je pripravená bezdrôtová technológia Apple CarPlay a Android Auto; pre potreby nabíjania a pripojenia mobilných zariadení je v kabíne celkovo päť portov USB. Súčasťou štandardnej výbavy je aj bezdrôtová nabíjačka telefónov.

Nová Toyota Camry je v ponuke aj s novým 12,3-palcovým plne digitálnym a nastaviteľným displejom prístroja vodiča. Štandardom v základnej verzii je sedempalcový TFT displej.

Aktualizácie softvéru multimediálnych a bezpečnostných systémov vozidla sú k dispozícii prostredníctvom bezdrôtového prenosu, aby si ich mohol majiteľ nainštalovať vtedy, keď mu to vyhovuje, a nemusel s vozidlom chodiť do servisného strediska.

Nová Toyota Camry je najnovším modelom značky ponúkajúcim pohodlie digitálneho kľúča. Bude dostupný prostredníctvom aplikácie MyToyota a je možné ním udeliť prístup až piatim používateľom, ktorí tak budú mať povolenie na vstup, naštartovanie a riadenie vozidla pomocou svojho smartfónu.

Bezpečnostné a asistenčné funkcie Toyota T-Mate

Bezpečnostné a asistenčné funkcie Toyota T-Mate zahŕňajú najnovšie technológie na detekciu rizík a predchádzanie nehodám, ktoré uľahčujú riadenie vozidla a sledujú mieru bdelosti a pohody vodiča.

Nová Camry využíva najnovšiu generáciu súboru bezpečnostných systémov Toyota Safety Sense s rozšírenými a pridanými funkciami, ktoré sa opierajú o vylepšený hardvér kamier a rada.

Predkolízny bezpečnostný systém (PCS) je vďaka zvýšenej schopnosti detekcie účinný pri väčšom množstve dopravných situácií v mestskej premávke, vrátane rozpoznávania potenciálnych čelných zrážok. Funkcia podpory pri predchádzaní kolíziám na križovatke dokáže odteraz identifikovať približujúce sa vozidlá v dvoch jazdných pruhoch, ako aj cyklistov a vozidlá prichádzajúce zboku.

Začiatok výroby je naplánovaný na jún 2024, kedy Toyota oznámi aj ceny, a prvé vozidlá začnú do predajní prichádzať v septembri 2024.

Toyota Camry – Nedocenená

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov