Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault predáva veľký podiel v Nissane, čo bude ďalej?

Renault najprv chcel predať 5% podiel späť Nissanu a následne znížiť svoj podiel zo 43 % iba 15 %. Chystaný prechod na elektromobily však kooperáciu v niektorých ohľadoch posilní.

Aliancia Renault, Nissan a tiež Mitsubishi už nebude taká prepojená ako v minulosti. Okrem množstva káuz a afér Carlosa Ghosna, ktorý do Nissanu prišiel práve z Renaultu a urobil si z japonskej automobilky zlatú baňu, prichádza ďalšia hašterenie. Francúzi sa aktuálne chystajú časť svojho podielu v Nissane predať, aby tým pokryli vlastné straty.

Aktuálne sa Renault zbavuje piatich percent akcií Nissanu (211 miliónov akcií), ktoré predá práve japonskej automobilke. Peniazmi aspoň čiastočne pokryje stratu odhadovanú na 1,5 miliardy eur. V nasledujúcich krokoch sa  Renault zbaví ďalších 23,4 %, čím jeho podiel v Nissane klesne zo 43,4 percenta na výsledných pätnásť (teda na rovnakú úroveň, akú dnes Nissan disponuje v Renaulte). Hoci by sa mohlo zdať, že týmto krokom sa aliancia Renault-Nissan-Mitsubishi oslabí, malo by to byť naopak. Za to, že Francúzi tým svojím spôsobom rozviažu Nissanu ruky, investujú Japonci okolo desiatky miliónov do spoločného podniku Ampere. Táto divízia sa má starať o vývoj elektrických modelov a ich softvéru, pre Renault a Nissan.

Prvá jazda: Renault Espace – Obrovský vnútorný priestor, variabilita a viac ako 200 patentov

Diskusia 1
  1. Marek Používateľ hovorí

    Ghosn si z Nissanu urobil zlatú baňu?
    Zachránil ho pred krachom milý pán novinár…

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov