Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dojazd 500 km za 15 minút, Zeekr predviedol nové batérie LFP

Čínska značka Zeekr, ktorú vlastní koncern Geely, sa hodlá osamostatniť od externých dodávateľov a urobiť revolúciu v elektromobilite z hľadiska doby nabíjania.

Batérie sú vlastným nápadom Zeekru. Ide o lítium-železo-fosfátovú konštrukciu prispôsobenú pre veľmi rýchle nabíjanie s vysokým výkonom až 500 kW. Prvým modelom, ktorý dostane nové batérie, bude sedan Zeekr 007. Vďaka 800-voltovej elektroinštalácii bude možné rýchlonabíjanie umožňujúce doplniť až 500 km dojazdu už za 15 minút. Ak sa avizované hodnoty potvrdia aj v skutočnosti, bude to poriadna revolúcia. Nové batérie sú pre značku kľúčové aj z obchodného hľadiska. Umožňujú osamostatniť sa od externých subjektov. Zeekr doteraz používal batérie od CATL. Nájdeme ich okrem iného: v crossoveri 001, ako aj v minivane 009.

Vzhľadom na to, že Zeekr patrí do skupiny Geely, ktorá vlastní napr. Volvo alebo Lotus, je veľmi pravdepodobné, že nové batérie budú použité aj v modeloch týchto značiek. Žiaľ, Číňania zatiaľ o detailoch mlčia. Nezostáva teda nič iné, len čakať, až uvidíte revolučné batérie v akcii.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov