Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Na ukrajinsko-poľskej hranici budú veľké zmeny. A čo Slovensko?

Ukrajinský premiér Denys Shmyhal oznámil ďalšiu novinku pre západné hranice s Poľskom.

Tam budú čoskoro fungovať spoločné ukrajinsko-poľské colnice a hraničné priechody.

Radikálne zmeny vo fungovaní kontrolných stanovíšť by mali urýchliť proces prepravy cez hranice vr cestujúci, náklad, ale aj občania peši: pohraničníci a colníci oboch krajín budú vydávať doklady súčasne a prakticky v „jednom okienku“.

A hoci detaily projektu ešte neboli oznámené, predpokladá sa, že na týchto kontrolných stanovištiach budú určite fungovať spoločné tímy sanitárnych, fytosanitárnych a veterinárnych služieb. Podľa Denysa Shmyhala sa Ukrajina integruje do EÚ zrýchleným tempom, pričom sa snaží zrýchliť logistiku a minimalizovať riziká korupcie. Na začiatok začnú vlády oboch krajín pilotný projekt na ukrajinsko-poľskej hranici, po ktorom budú nasledovať ďalšie krajiny EÚ.

Premiér zdôraznil, že podobný návrh o spoločných colných a hraničných priechodoch už bol zaslaný rumunskej vláde, keďže „rumunský smer je pre ukrajinský export kľúčový“. Toto je obzvlášť dôležitá informácia po tom, čo sa Ukrajina a Rumunsko dohodli na vývoze ukrajinských výrobkov cez rumunské prístavy. Na hranici s Rumunskom sa už plánuje rozvoj prístupových ciest a železničnej infraštruktúry.

 

Čo sa týka spoločného ukrajinsko-poľského kontrolného bodu, táto prax nie je nová. Na začiatku nultých rokov to takto bolo v oblasti zodpovednosti Ľvovskej colnice. Nenachádzal sa však na území Ukrajiny, ale niekoľko kilometrov hlboko v Poľsku. Slúžili tam ukrajinskí a poľskí colníci a pohraničníci vedľa seba. Hlavnou črtou kontrolného bodu bolo, že tam prakticky neexistovala žiadna kolóna áut – koordinovaná práca colných a pohraničných brigád oboch krajín neumožnila hromadenie dopravy.

Zdroj: volyn24
Foto: Sita 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov