Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Motorkári a plechovkári. Prichádza zmierenie?

Motorkári a plechovkári vedú medzi sebou nerovný boj. K zmiereniu stačí tak málo.

V rubrike Legislatíva píšeme o tom, kedy a akým spôsobom sa môže motorkár predierať cez kolónu dopredu, resp. kedy sa musí zaradiť do kolóny a „plávať“ s ňou. Teória je jedna vec, prax druhá. Dobre vieme, že v reálnom živote idú motorkári neraz za hranice zákona. Základom spoločného spolužitia je však vzájomné pochopenie a tolerancia z oboch strán – zo strany vodičov áut, tzv. plechovkárom voči jazdcom na motorkách, aj opačne zo strany motorkárov voči plechovkárom.

Nevravím, že máme tolerovať jazdu motorkárov v štýle hlava-nehlava, ale z pozície vodiča áut by ste možno mali mať trochu viac empatie. Skúste sa vžiť do kože motorkára. Uvedomte si, že nemá komfort, aký si užívate vy vo vašom aute. Nemá klimatizáciu, takže keď je vonku teplo, tak sa pri státí v kolóne či pomalom posúvaní sa v kolóne v motorkárskom mundúre doslova pečie. Nemá kúrenie, takže keď vonku fúka a je zima, na motorke je ešte chladnejšie. Nemá strechu nad sebou, takže keď sa zbierajú mračná, možno sa ponáhľa, aby došiel do cieľa ešte pred dažďom. A keď prší, tak chce byť čo najskôr doma a v suchu… Preto ich neblokujte a pokiaľ je to možné, umožnite im prechod dopredu. Navyše, z pozície plechovkára si uvedomte, že motorkári sú oveľa zraniteľnejší ako vy.

A ešte jedna vec. Namiesto toho, aby ste sa na motorkárov hnevali, keď vás predbehnú v kolóne, buďte im vďační. Každý jeden motorkár totiž znamená mínus jedno auto na ceste, mínus jedno auto v kolóne, v ktorej práve stojíte a, pochopiteľne, mínus jedno auto aj na parkovisku. Keď vás predbehne, určite vás nebude brzdiť – do cieľa sa dostanete v rovnaký čas, ako keby vás neobehol, o nič neskôr ani skôr.

Indian Challenger Dark Horse – No bullshit!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov