Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault Rafale: Nový vietor

Renault Rafale je SUV-kupé, ktoré sa odvážne postavilo na vrchol celej ponuky.

V Renaulte už majú s karosériou typu SUV-kupé skúsenosti, menší model Arakana sa aj u nás pomerne dobre predáva. Teraz Francúzi prichádzajú so špičkovým modelom Rafale, ktorého názov znamená vietor, resp. poryv vetra a celkovo v sebe nesie odkaz na históriu spájajúcu značku Renault s letectvom. Konkrétne ide o odkaz na lietadlo Caudron Rafale C.450 z roku 1934, ktoré v tom čase dosiahlo rekordnú leteckú rýchlosť 445 km/h a pilotovala ho žena. 

Svieži dizajn

Renault Rafale hovorí úplne novým dizajnovým jazykom značky. Výrobca dodáva, že pri jeho dizajnovaní bola použitá nedávno predstavená interná vízia Scenic Vision. Mimochodom, viacero prvkov tejto inovatívnej vízie už môžete nájsť aj na modernizovanom Cliu. Renault Rafale je auto dlhé 4,71 mera, na šírku má 1,86 m. a je vysoké 1,61 m. Rázvor osí náprav sa konštruktérom podarilo natiahnuť na 2,74 metra a to najmä preto, že Rafale stojí na podvozkovej platforme CMF-CD, ktorú zdieľa s modelmi Austral a Espace. Novinka má tiež veľkú sklenenú strechu a batožinový priestor s objemom 530 litrov. 

Hybridná technológia 

Novinku z vrcholu ponuky značky bude poháňať známa hybridná technológia E-Tech. Základom je 1,2-litrový trojvalec spolupracujúci s jednym elektromotorom, pričom kombinovaný výkon sústavy dosahuje hodnotu 200 konských síl. Tento pohon takisto nájdete aj v modelom Austral a Espace. Neskôr príde aj špičková verzia E-Tech 4×4 300, ktorá dostane prídavný elektromotor na zadnú nápravu a tým pádom aj pohon všetkých kolies. A samozrejme výkon 300 koní. Renault Rafale sa bude vyrábať v španielskom meste Palencia a na európskych trhoch by sa mal objaviť na jar 2024.

Renault Clio – Nová tvár, nový esprit

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov