Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hlodavce v aute – Neželaný hosť

Hlodavce v aute. Svoje auto máte radi, ale často aj kuny, lasice, potkany či mačky.

Motorový priestor automobilu sa neraz stáva útočiskom pre rôzne druhy menších zvierat a hlodavcov. S touto nepríjemnosťou sa stretávajú majitelia áut žijúci v meste aj na vidieku, v závislosti od prostredia sa môžu líšiť len druhy zvierat – v meste sú to najmä mačky alebo potkany, vo vidieckom prostredí ide najčastejšie o kuny či lasice. V motorovom priestore si zvieratá často iba „v súkromí“ vychutnávajú potravu alebo sa pod kapotu prišli zohriať – v takýchto prípadoch sú v podstate neškodné.

 

Zanechávajú po sebe akurát stopy v podobe odtlačkov labiek, chuchvalcov srsti či kôpok trusu. Horšie je, ak zvieratá vnímajú časti auta ako zdroj potravy. Najčastejšie sa zubami púšťajú do látkovej hlukovej izolácie na kapote, no neraz začnú obhrýzať aj kabeláž či gumené hadičky. A to už je nielen estetická chyba, ale potencionálne aj veľký problém s vážnymi následkami.

Ako sa brániť?

Skúsiť môžete najskôr opatrenia, ktoré sú prakticky zadarmo, nanajvýš vás budú stáť pár eur. Pomôcť by napríklad mohli silno aromatické tablety či nalepovacie gumené tyčinky, aké sa používajú aj na toaletách. Prípadne môžete vystriekať motorový priestor savom či dezinfekčným prostriedkom. Viacerým motoristom sa osvedčil jednoduchý recept – vystriekať motorový priestor octom. Ten však zapácha len krátku dobu, a preto jeho aplikáciu treba často opakovať. Omnoho účinnejším spôsobom, ako bojovať s nevítanou návštevou, sú elektronické plašiče, ktoré vysielajú ľudským uchom nepostrehnuteľné ultrazvukové vlny.

Napájajú sa na zdroj energie buď doma v garáži, alebo sa dajú napojiť aj priamo na autobatériu. Stoja asi 15 – 30 eur. Veľmi účinným prostriedkom je tiež špeciálny sprej, ktorého nepríjemná chuť a vôňa zvieratá silno odrádza. Sprej stojí okolo 5 – 10 eur, no zanecháva po sebe lepkavý povlak, z ktorého sa po zmiešaní s prachom stáva mazľavá hmota a tú treba neskôr očisťovať. Ak bývate v dome a auto parkujete v garáži, môžete zvážiť aj nastraženie pascí v okolí auta a pod motorovým priestorom.

 Ako riešiť škody?

Väčšina našich poisťovní poskytuje možnosť poistiť sa pre prípad, že vám škodu na aute spôsobia práve zvieratá či hlodavce. Vo väčšine poisťovní ide o doplnkové pripoistenie v rámci havarijného poistenia. Niektoré poisťovne však ponúkajú možnosť poistiť sa pre tieto prípady aj v rámci PZP. Obvykle ide o príplatkovú službu, podobne ako poistenie voči prírodným živlom. Odporúčame informovať sa o možnostiach priamo vo svojej poisťovni.

Monitorovanie vozidiel: Veľký brat ťa vidí!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov